Odlični načini uz koje možete lakše smršavjeti, a i koža će uživati

Piše: Redakcija

Za kvalitetno mršavljenje nije dovoljno samo brojiti kalorije.

Šest je stvari koje mogu utjecati na mršavljenje i sve su povezane sa zdravljem crijeva, ističe nutricionistica Camilla Grayriga.

Dijetalna pića i kofein

Camilla kaže da previše kofeina može narušiti vaša crijeva i poremetiti vam spavanje, što nije dobra vijest ni za zdravlje kože ni za one koji žele smršavjeti.

– Kada dobro ne spavamo jest ćemo više kalorija u usporedbi s danom kada smo se probudili odmorni. Ako pijete kofeinska pića popodne ili navečer to može negativno utjecati na kvalitetu sna. Previše kofeina može spriječiti apsorpciju nekih vitamina i minerala, uključujući vitamine B i vitamin D potrebne za zdravu kožu i esencijalne minerale, uključujući kalcij, željezo i magnezij – objasnila je nutricionistica.

Štoviše, Camilla ističe da zaslađivači u dijetalnim pićima mogu biti 1000 puta slađi od šećera pa ćete zbog toga žudjeti za njim još više.

– Redovita konzumacija zaslađivača, previše šećera ili prerađene hrane može negativno utjecati na naše crijevne bakterije. Biljni čajevi ili gazirana voda s okusom limuna, limete i metvice mogu biti izvrsna alternativa – nadodaje.

Vlakna

Vlakna nam pružaju osjećaj sitosti, a to može pomoći u kontroli tjelesne težine jer smanjuje žudnju i potrebu za grickalicama između obroka održavajući razinu šećera u krvi stabilnom.

– Neka vlakna sadrže probiotike. Hrana poput češnjaka, luka i poriluka izvrsni su za rad crijeva. Općenito, što više biljne hrane pojedemo, to će nam naše zdravlje i crijeva više biti zahvalni – savjetuje.

Kada je riječ o zdravlju kože, vlakna sprječavaju zatvor i zaustavljaju recirkulaciju toksina u tjelesni sustav koji bi potencijalno mogli izaći kroz našu kožu, pogoršavajući stanje kože.

– 30 g vlakana dnevno minimalni je unos. Preporučujem da ciljate i na najmanje 30 različitih biljnih namirnica sedmično – kaže.

Dodatci

U mnogim slučajevima stanje vaše kože odražava vaše zdravlje u crijevima.

– Uobičajeni problemi s kožom poput ekcema, psorijaze i akni mogu se znatno poboljšati boljim zdravljem crijeva. Mnoge studije pokazuju da probiotici ili ‘dobre bakterije’ mogu poboljšati ili spriječiti upalne poremećaje kože – tvrdi nutricionistica.

Dodala je da određeni probiotici mogu pomoći u poboljšanju probave i sprečavanjem zatvora te omogućuju tijelu da pravilno ukloni toksine kroz probavni trakt umjesto kroz kožu.

Ona preporučuje svakodnevnu upotrebu probiotika u periodu oko tri mjeseca kako bi se vidjele blagodati za kožu.

Hidratizacija

Unos dovoljno tekućine tokom dana može pridonijeti održavanju zdrave kože i težine.

– Dovoljno vode pomaže u razgradnji hrane koju jedemo i omogućuje otpadu da lakše prolazi kroz probavni sustav sprječavajući zatvor. Zatvor može spriječiti gubitak kilograma i može negativno utjecati na zdravlje kože – kaže Camilla.

Ako povećavate unos vlakana, kao što je gore preporučeno, uz to morate piti dovoljno vode koja će pomoći vlaknima da se kreću kroz probavni sustav.

– Predlažem osam čaša vode dnevno, u to možete uključiti i biljne čajeve. Postavite alarm za pijenje vode, a kada idete negdje uvijek nosite bocu sa sobom – preporučuje.

Ograničite prerađenu hranu

Prerađena hrana poput pizze, gotovih jela, čipsa i slatkiša dobiva se promjenom prirodnog stanja hemikalijama.

– Ova hrana nema nikakve koristi za vaša crijeva te može otežati probavu hrane i uzrokovati razmnožavanje loših bakterija. U redu je jesti ih ponekad, ali ako prerađenu hranu jedete svakodnevno, tada biste mogli razviti probleme na koži i dobiti na težini – otkriva Camilla.

Dodala je da su šećer, rafinirane žitarice i ulja jedni od najgorih uzroka akni.

– Konvencionalni gluten i mliječni proizvodi mogli bi biti problem i za upalna stanja kože poput psorijaze i ekcema. Jedite hranu u njenom najprirodnijem stanju gdje god je to moguće. Pri kupnji pazite na stražnji dio naljepnica i ako proizvod ima dugački popis sastojaka koje ne prepoznajete, dvaput razmislite o konzumaciji – savjetuje.

Pokušajte s fermentiranom hranom

Fermentirana hrana bogata je hranjivim sastojcima, enzimima i dobrim bakterijama, a poboljšava održavanje oko 400 crijevnih bakterija.

Dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta i poboljšava cjelokupni imunitet tijela. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koji su lakše probavljiviji.

Najpoznatije vrste fermentirane hrane su jogurt, kefiri, sirevi i kiseli kupus.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti