Iznenađujući način ishrane takmičarki na Olimpijskim igrama

Piše: Redakcija

Olimpijske igre u Tokiju danas su zvanično počele i trajat će do 8. avgusta. Sigurno ste se pitali kakav režim ishrane imaju sportistkinje tijekom priprema za jedno ovakvo takmičenje, da li se striktno pridržavaju pravila ili dopuste sebi da “zgriješe”.

I da, njihova ishrana nije ni približna onome što smo mi imali u glavi.

Gimnastičarka MyKayla Skinner (24) trudi se da ima tri obroka dnevno, posebno u danima koji predstoje takmičenju.

Priznaje da voli grickalice i slatkiše, a u svojim omiljenim poslasticama, poput sladoleda i šejkova, uživa dva puta sedmično. Njena ishrana se bazira na visokom unosu proteina, ugljikohidrata i povrća.

Mia Manganello (28) se bavi brzim klizanjem, a praktično je odrasla u italijanskom restoranu kojeg drže njeni roditelji.

Ne krije da joj je omiljena hrana sladoled od vanilije, koji joj ujedno daje dovoljno snage za naporne treninge. U ishranu su joj uključene sve namirnice koje joj mogu obezbijediti dovoljno energije, pa makar to bila i pica.

Madison Chock (25) se bavi umjetničkim klizanjem, a svakog jutra, čim se probudi, obavezno popije jednu ili dvije čaše vode. Prošle godine je privremeno usvojila veganski način ishrane kako bi poboljšala svoje zdravlje. Međutim, ona danas ipak konzumira proizvode životinjskog porijekla, iako nastoji da jede samo ribu, a da mliječne proizvode poput sira, mlijeka i jaja smanji što je moguće više.

Ona je podijelila svoj plan ishrane, koji izgleda ovako: Za doručak pojede ovsenu kašu sa lanom, chia sjemenkama i grožđem. Za užinu, poslije vježbanja, jede narandže ili mandarine, dok za ručak jede ostatke od večere od prethodnog dana. Prije popodnevnog treninga slijedi užina koja uključuje smuti od špinata, ananasa, proteina, soka od narandže ili manga i ječmenih pahuljica, a za večeru su joj omiljeni takosi.

Sophie Caldwell (27) se također bavi zahtjevnim spotom, skijaškim trčanjem. Njeno „gorivo“ često uključuje čuveni sir iz Norveške, pastu, a kako kaže, veliki je ljubitelj gumenih i žele bombona.

Ona za doručkom jede jogurt sa granolom, kiflu sa džemom, kuhano jaje, svježe voće, sok i kafu. Također je otkrila da ne popije čašu vode prije kafe, iako joj je voda uključena u prvu užinu, popije zatim sportsko piće i pojede energetsku pločicu, kao i gumene bombone za vrijeme treninga.

Ručak joj je bogat ugljikohidratima, a čini ga tjestenjina, krompir uz meso i hljeb, a drugu užinu čine jogurt i žitarice, čokolada, kolačići ili sir i krekeri nakon treninga. U večeru je obavezno uključen desert, a prije spavanja ponovo pojede jogurt sa granolom.

Skijašica Sadie Bjornsen (28) dan obavezno započinje kafom, a nakon napornih terninga ili takmičenja obavezno se počasti sendvičima ili proteinskim pločicama kako bi povratila snagu. Kako kaže, omiljena poslastica joj je tortilja čips.

Njen plan ishrane je poprilično jednostavan, za doručak pojede ovsenu kašu sa jogurtom i bananama, a za ručak tjestenjinu sa mesom i povrćem. Večera ugljikohidrate, a za desert se počasti čokoladom.

Clare Egan (30) se bavi sportom koji se sastoji iz dvije kombinovane discipline, skijaškog trčanja i gađanja iz puške, a zove se bialton. I njen plan ishrane je baziran na ugljikohidratima, mastima i proteinima.

Za doručak pojede dvije kriške tosta sa kremnim namazom, jabuku sa kikiriki puterom i popije čašu mlijeka, čašu soka i šolju čaja. Prva užina se sastoji od proteinske čokoladice i sportskog pića, tokom treninga, dok nakon vježbanja popije čokoladno mlijeko.

Salatu i rižu sa piletinom pojede za ručak, dok joj drugu užinu čini smuti sa bademovim mlijekom, jogurtom, bananom, kakaom, cimetom i kokosom, prije drugog treninga, a zatim čokoladno mlijeko nakon njega. Za večeru obično jede tjestenjinu sa lososom i šparglama, ponekad uz čašu vina, dok se za dezert služi sladoled. Prije spavanja pojede još i žitarice sa mlijekom.

Izvor: Zadovoljna.hr

(A. K.)

 

Pročitajte još