Avokado je zasluženo dobio titulu superhrane – teško da se bilo koje drugo voće može pohvaliti tako impresivnim setom hranljivih materija. Ulje avokada sadrži vitamine A, C i E – moćne prirodne antioksidanse odgovorne za ljepotu i mladost kože i cijelog tela. Bore se protiv slobodnih radikala koji nanose štetu ćelijama, stimulišu bore i usporavaju proizvodnju mladalačkog proteina kolagena.
Avokado je jedna od najkorisnijih namirnica za zdravlje srca: značajno snižava nivo „lošeg“ holesterola zbog visokog sadržaja fitosterola, a vlakna, kalijum i magnezijum jačaju srčani mišić i krvne sudove, sprečavajući njihovo uništavanje i stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, obilje nezasićenih masnih kiselina u ulju avokada pomaže tijelu da apsorbuje vitamine A, D, E i K rastvorljive u mastima, koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih tjelesnih sistema, od mišićno-koštanog do nervnog sistema.
Izvor: Zenskimagazin.rs
(L. M.)