Zašto ulje avokada treba dodati u ishranu?

Piše: Redakcija
Mit da je mast apsolutno zlo, na sreću, odavno je razbijen. Svi dobro znaju da su masti jednako važne za tijelo kao i proteini ili ugljeni hidrati, a njihovo odbacivanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Masti mogu biti štetne (zasićene) i zdrave (nezasićene). Zdrave masti uključuju one koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama, masnoj ribi i biljnim uljima kao što su maslinovo, laneno, seme bundeve i ulje avokada.Ulje avokada nije najpopularnije biljno ulje, ali je jedno od najzdravijih. Za njegovu proizvodnju koristi se zrela pulpa. Pošto se za pripremu ulja koristi metoda hladnog ceđenja, proizvod zadržava apsolutno sva korisna svojstva svežeg voća.

Pa, za šta je dobro ulje avokada?

Avokado je zasluženo dobio titulu superhrane – teško da se bilo koje drugo voće može pohvaliti tako impresivnim setom hranljivih materija. Ulje avokada sadrži vitamine A, C i E – moćne prirodne antioksidanse odgovorne za ljepotu i mladost kože i cijelog tela. Bore se protiv slobodnih radikala koji nanose štetu ćelijama, stimulišu bore i usporavaju proizvodnju mladalačkog proteina kolagena.

Avokado je jedna od najkorisnijih namirnica za zdravlje srca: značajno snižava nivo „lošeg“ holesterola zbog visokog sadržaja fitosterola, a vlakna, kalijum i magnezijum jačaju srčani mišić i krvne sudove, sprečavajući njihovo uništavanje i stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, obilje nezasićenih masnih kiselina u ulju avokada pomaže tijelu da apsorbuje vitamine A, D, E i K rastvorljive u mastima, koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih tjelesnih sistema, od mišićno-koštanog do nervnog sistema.

Izvor: Zenskimagazin.rs

(L. M.)

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti