Za ovom dijetom su svi poludjeli: Nema zabranjenih namirnica, a rezultati vidljivi nakon mjesec dana

Piše: I. H.

Autofagija, povremeni post ili ‘fasting’ je režim prehrane u kojem se izbjegava konzumacija bilo koje hrane u razdoblju od 8 do 12 sati. Ova dijeta postaje sve popularnija, no stručnjaci savjetuju da s njom ipak treba biti oprezan.

 

Japanski znanstvenik Yoshinori Ohsumi dobio je Nobelovu nagradu 2016. godine za otkriće mehanizma autofagije. Ovaj japanski biolog objasnio je autofagiju kao proces koji ćelije koriste za razgradnju i recikliranje ćelijskih komponenti. Ćelije će svoje dijelove ‘reciklirati’ samo u određenim vremenskim intervalima, kada im to omogućimo, kada je tijelo u tzv. stanje povremenog gladovanja.

 

Ova dijeta je još uvijek kontraverzna, zbog riječi “gladovanje”, ali važno je razlikovati periodično od pravog gladovanja. Hrana je danas dostupna gotovo svima, ali izbor je samo na vama. Povremeni post je dijeta koja će vašem tijelu omogućiti sagorijevanje viška masnih naslaga. Treba imati na umu da je ova pojava normalna i da neće izazvati posljedice, no kao i sa svakom dijetom, savjetujemo da se prije početka posavjetujete sa svojim liječnikom.

 

Prednosti povremenog posta:

 • gubitak težine
 • detoksikacija organizma
 • snižava se nivo inzulina, kao i nivo šećera u krvi
 • doprinosi koncentraciji i boljem razmišljanju
 • jača imuni sistem
 • ćelije mogu uspješno izvesti postupak čišćenja.
 • tokom dijete poželjna je tjelesna aktivnost
 • nema gubitka mišićne mase

 

Ova dijeta se ne preporučuje:

 • trudnicama i dojiljama
 • osobama koje boluju od bulimije, anoreksije i sl. poremećaji u prehrani
 • osobama čiji je BMI 18.

 

Kako funkcioniše dijeta s povremenim postom?

 

Kad jedemo, često se događa da unesemo više energije nego što nam je potrebno. Dio energije će se pohraniti kako bi se potrošio za sljedeću upotrebu. Inzulin je ključni hormon uključen u proces skladištenja energije. Taj se hormon povećava tokom jela, a višak energije se dijelom distribuira u jetri, a drugim dijelom stvara višak masnoće u mišićima.

 

Kada je nivo inzulina visok, šećeri u krvi se pretvaraju u mast, a zatim se pohranjuju kao mast. Ako razina inzulina padne (tokom perioda posta), tijelu se šalje signal da počne sagorijevati rezerve masti za energiju. Tada počinje proces mršavljenja! Tijelo može biti u 2 stanja, sito (inzulin visok) i natašte (inzulin nizak), kada su ta dva stanja u ravnoteži sigurno je da neće doći do viška kilograma. Rezultate biste trebali vidjeti već za 30 dana.

 

Postoji nekoliko modela posta, a najpopularniji je model16:8, koji podrazumijeva period od 16 sati posta i 8 sati tokom kojih je dozvoljeno uzimanje hrane.

 

Ovo je najjednostavniji način za započeti dijetu s povremenim postom. Osim tog modela poznati su i modovi 15:9, 14:10 i 12:12, a 12:12 je model koji pomaže u održavanju efekata.

 

Kako se nositi s osjećajem gladi?

 

Osjećaj gladi prolazi poput vala. Stručnjaci preporučuju unos vode u što većoj količini (minimalno 2 litre dnevno). Pokušajte barem mjesec dana da postignete rezultate, budite dosljedni i uspjeh neće izostati. Ako želite smršati, doručak vam nije najvažniji obrok u danu.

 

Glad je najniža ujutro, a preskakanjem jutarnjeg obroka dajete svom tijelu više vremena da sagorijeva masnoću za energiju. Uspjet ćete kontrolisati apetit i nećete pretjerati s hranom i pićem. Raspored kada ćete jesti, a kada se odmoriti od hrane je stvar vašeg izbora.

 

Savjeti za odabir hrane:

 

 1. Poželjno je jesti cjelovitu hranu, a ne prerađenu (naglasak je na voću i povrću).
 2. Raznolika prehrana koja prati sezonski odabir namirnica.
 3. Unos prirodnih sokova, što više vode i čaja.
 4. Izbjegavajte hljeb, slatkiše, grickalice, gazirane sokove, alkohol…
 5. Ograničite unos kofeina, jer on aktivira hormon stresa – kortizol.
 6. Ovaj sistem je jednostavan za implementaciju, a s vremenom će postati dio vaše zdrave navike.

Pročitajte još