Voće i povrće je puno vitamina, minerala i vlakana, te je kao takvo odlično za zdravlje. Mnogi ga preporučuju, naročito u periodu godine kada su najčešće zastupljene prehlade i gripe. Iako ima brojnih benefita po zdravlje čovjeka, to ne znači da ga možemo jesti u neograničenim količinama, jer često sadrži puno šećera. To je slatkiš iz prirode s kojim ne treba pretjerivati.
Prema savjetima stručnjaka, oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno. Na taj način se unosi dovoljna količina potrebnih minerala i dijetalnih vlakana. Ako je riječ o sokovima, onda svježe cijeđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara na dan, ne više.
Što se tiče povrća, potrebno je minimalno unositi 400 grama, odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, sadrži minerale i dijetetska vlakna koja su neophodna za zdravlje cijelog organizma.
Koje voće sadrži najviše šećera?
Iako se radi o prirodnom šećeru, savjetuje se oprez pri konzumaciji voća. Najviše šećera nalazi se u šljivama i grožđu, a između lubenice i dinje, stručnjaci preporučuju dinju jer sadrži manje vode i veću nutritivnu vrijednost, iako lubenica imaviši glikemijski indeks.
Jača imunitet
Iako su izuzetno zdrave, šljive i kruške su teže probavljive voćke jer imaju veću količinu dijetalnih vlakana. U jačanju imuniteta, ipak najviše pomaže bobičasto voće, kao što su kupine, jagode, maline, koje su bogate fitonutrijentima, ali i voćke poput marelice i breskvi koje imaju veliku količinu beta karotena i druge fitonutrijente koji imaju antioksidativnu ulogu.
Najzdravije voće
Ipak, najzdraviji za organizam je upravo ananas, jer ima veliku količinu dijetalnih vlakana, malu količinu šećera i na taj način povoljno djeluje na cijeli organizam.
Radi se o izuzetno zdravom voću koje sadrži bromelain. Prvi put je stavljen naglasak na ananas zbog tog enzima koji generalno smanjuje količinu masti u tijelu, žutu boju mu daju vitamini, odnosno vitamin A koji ima povoljan učinak na embriogenezu.