Šta će se desiti sa vašim tijelom ako izbacite gluten, a nemate intoleranciju

Piše: I. H.

Intolerancija na gluten je posljedica netolerancije na protein gluten, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. 99% ljudi koji ne podnose gluten ili imaju celijakiju najvjerovatnije to ne znaju i nikada neće saznati.

Iako se netolerancija na gluten često miješa sa celijakijom, to su zapravo odvojena stanja. Celijakija je ozbiljna autoimuna bolest i može oštetiti probavni sistem osobe. Za razliku od celijakije, nije jasno zašto se javljaju simptomi netolerancije na gluten, ali izgleda da ne uključuje imuni sistem i ne oštećuje gastrointestinalni trakt. Mnogi također pogrešno tumače netoleranciju na gluten sa alergijom na proizvode od pšenice.

Šta se dešava sa tijelom na dijeti bez glutena

Kao i kod svake veće promjene u našoj ishrani, isključivanje glutena može imati neželjene efekte. U stvari, ako ne patite od celijakije ili netolerancije na gluten, nema razloga da izbjegavate glutenske proizvode.

Uprkos potencijalnim prednostima koje takva dijeta može imati, kao što je gubitak težine, trebalo bi da je prati samo neko sa netolerancijom, jer možete propustiti važne vitamine i minerale sadržane u proizvodima od glutena. Dakle, umjesto da potpuno izbacite hranu sa glutenom, pokušajte da izbjegavate prerađenu hranu i jedite više voća, povrća i cijelih žitarica.

U nastavku otkrijte šta možete očekivati ako izbacite gluten iz svoje ishrane.

Bićete gladniji

Mnogi ljudi sa netolerancijom na gluten osjećaju mučninu nakon što jedu proizvode od brašna, a apetit nestaje do kraja dana. Međutim, kada započnete dijetu bez glutena, čak i ako niste netolerantni na gluten, možda ćete primjetiti da ste više gladni, kako zbog vraćanja apetita, tako i zbog promjena u ishrani koje su napravljene.

Sindrom odustajanja

To se dešava svaki put kada nešto isječete „nožem“ – mučnina, grčevi, glavobolja i opšti umor. Ljekari preporučuju da pijete puno vode i izbjegavate energične aktivnosti tokom perioda detoksikacije.

Mnoge namirnice koje isključujete iz ishrane bez medicinskog razloga sadrže različite vitamine koji su neophodni organizmu. Znaci da vam nedostaju vitamini su umor, slabost, gubitak kose, promjene raspoloženja, menstrualne tegobe.

Problemi sa opstipacijom

Mnoge namirnice od cijelog zrna koje su izostavljene sa jelovnika na dijeti bez glutena (kao što su hljeb i tjestenina) su dobri izvori vlakana. Ako ih jednostavno isključite iz ishrane, bez nadoknade gubitka vlakana, digestivni sistem može postati neregulisan. Povećanjem unosa lisnatog povrća i mahunarki izbjeći ćete ovaj problem.

Jo-jo efekat

Izbacivanjem raznih namirnica iz svoje svakodnevne ishrane, tražićete alternative. Možda i zdravije, poput voća i povrća koje će vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma. Možda ne tako zdravo, kao ukusna čokolada ili prerađene poslastice bez glutena.

Pročitajte još