Može li krema za ruke smanjiti djelotvornost dezinfekcijskog sredstva?

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-sDgCFHJNM/

Čak i ako su vam prije pandemije korona virusa higijenske navike bile na zavidnom nivou, sada ste sigurno prešli na jedan sasvim novi nivo kao i većina svijeta. Sprejevi i gelovi za dezinfekciju ruku postali su proizvodi koje koristimo više puta na dnevnoj bazi, a njihov glavni sastojak odgovoran za ubijanje virusa i bakterija je alkohol od najmanje 72%. Upravo zato ne čudi što se svima ruke poprilično isušuju što za posljedicu može imati bolno popucale ruke, a kod nekih čak i rane. Ono za čime posežemo kako bi tu suhoću umanjili je naravno krema za ruke. Iako je jako bitno njegovati i hraniti kožu cijelog tijela pa tako i ruku, mnogi su se zapitali utiču li masnoća i vlažnost kreme na djelotvornost dezinfekcijskog sredstva. 

Kako piše “Pop Sugar”, stručnjaci iz američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti odgovorili su na ovo pitanje. Hemičarka Ginger King je dala svoje stručno mišljenje o ovom problemu istaknuvši da većina ljudi ne koristi ni približno dovoljnu količinu gela ili spreja za dezinfekciju ruku što u samom startu smanjuje potpunu učinkovitost.     – Jako je važno ruke temeljito oprati sapunom i vodom te ih obrisati od čisti ručnik, a tek onda nanijeti dovoljnu količinu dezinfekcijskog sredstva. – kazala je King. 

Ako ste u situaciji da ne možete oprati ruke, King savjetuje da udvostručite količinu dezinfekcijskog sredstva od uobičajene te vrlo temeljito protrljate ruke kako bi sredstvo uspjelo ubiti sve bakterije i viruse koji se na njima nalaze. Što se tiče kreme za ruke i njenog uticaja na sredstvo za dezinfekciju, hemičarka Nikita Wilson istaknula je da je izuzetno važno pričekati da se dezinficijens u potpunosti osuši na rukama i tek onda nanositi kremu.

– Alkohol ubija bakterija i viruse, no ako postoji drugi medij za koji se mogu uhvatiti, kao što je primjerice krema za ruke, bakterije bi mogle preživjeti. – dodala je Wilson. 

Stoga obavezno nastavite temeljito prati ruke, nanosite dovoljnu količinu dezinfekcijskog gela ili spreja, pričekajte da se u potpunosti osuši i tek onda bezbrižno nanesite hranjivu kremu za ruke. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti