Uz pomoć lubenice za samo nekoliko dana do nove figure: Jelovnik s kojim možete izgubiti 5 kilograma

Piše: Aldina Zaimović

Niti jedno voće ne asocira na neko godišnje doba tako glasno kao što to lubenica čini s ljetom. Osim što može zamijeniti desert, također može pomoći u gubljenju kilograma. Lubenica zbog visokog postotka vode, te skromne kalorijske vrijednosti od svega 20 kalorija na 100 grama kao i zbog osvježenja koje pruža na visokim temperaturama, mnogima je najdraže voće u ljetnim mjesecima. Donosimo vam dijetu s lubenicom uz koju možete smršati pet kilograma

Lubenica je jedna od omiljenih poslastica za rashlađivanje tokom ljeta. Prijatan okus lubenice otkrili su narodi pustinje Kalahari u Africi, a u 13. vijeku su je Maori donijeli u Evropu, i uz pomoć robova je dalje prenijeta u Ameriku. Danas je zasluženo veoma popularna namirnica u svijetu, jer se po okusu i nutritivnoj vrijednosti poredi s najboljim vrstama voća. Ova namirnica sadrži visok procent vode i niskokalorična je, pa tako predstavlja idealnu namirnicu za one koji žele da smršaju i zdravije se hrane. Postoji više dijeta u kojima je glavni sastojak lubenica, pa zato, ukoliko želite da smršate, obavezno treba da uvrstite lubenicu u svoju ishranu.

Kako biste postigli što bolji efekt tokom dijete s lubenicom, možete koristiti preparat za mršavljenje i naravno i fizička aktivnost je uvijek dobrodošla. Osim što je lubenica djelotvorna u borbi protiv viška kilograma, ona veoma blagotvorno utječe na zdravlje, jer je bogata mineralima i vitaminima. Zato, ukoliko želite da brzo skinete kilograme, ali i da se bolje osećate, tokom ljeta umjesto slatkiša pojedite lubenicu.

Lubenica zavarava glad

Ovo voće pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno djeluje na probavni trakt. Osim toga, lubenica je prirodno slatka, pa vam može pomoći i kada nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Vlakna kojima lubenica obiluje držat će vas sitim i spriječiti prejedanje. Ali, iako je bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, morate znati da lubenica ima visoki glikemijski indeks.

Kako biste, nakon što ste prošli dane dijete s lubenicom, održali proces mršavljanja, zamijenite sve sokove običnom vodom i lubenicom. Dvije kriške lubenice isjeckajte na manje komade i zamrznite ih. Potom šaku zamrznutih komadića stavite u čašu i dodajte vodu. Led od lubenice će rashladiti vodu i dati joj blago slatkast okus. Nakon što popijete vodu, pojedite lubenicu.

Uz pomoć lubenice smanjite i veličinu obroka. Konzumiranje manjih obroka jedan je od najboljih načina za gubitak kilograma, a lubenica vam može pomoći u zadržavanju osjećaja sitosti. Prije nego što se odlučite za dijetu s lubenicom, postoje načini na koje je možete konzumirati i koje činjenice treba da znate:

Hlađenje prije jela

Najhladnija lubenica nije i najzdravija. Čuvajte je na sobnoj temperaturi i ohladite neposredno prije jela.

Salata na novi način

Uobičajenoj salati od povrća dodajte šaku do dvije lubenice isjeckane na kockice, malo metvice i mocarelu isječenu na trakice. Začinite s nekoliko kapi balzamiko sirćeta.

Voćni desert

Lubenicu poslužite kao desert. Pojedite krišku do dvije umjesto parčeta torte i naučite da uživate u prirodno slatkim okusima.

 

Jelovnik za pet dana

  1. dan

Doručak: kriška lubenice, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 150 g kuhane nemasne govedine, 150 g kuhane riže, kriška lubenice

Večera: 100 g svježeg kravljeg sira, kriška integralnog hljeba, kriška lubenice

  1. dan

Doručak: kriška lubenice, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 100 g kuhanih pilećih prsa, kriška integralnog hljeba, kriška lubenice

Večera: 100 g ribe s grilla, 100 g kuhane riže, 2 kriške lubenice

  1. dan

Doručak: kriška lubenice, kriška tosta, šoljica kafe ili zelenog čaja

Ručak: 50 g tjestenine s umakom od paradajza, 3 kriške lubenice

Večera: povrtna salata, neograničene količine lubenice

  1. dan

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak: juha od brokule, kriška integralnog hljeba, 2 kriške lubenice

Večera: 3 srednje velika krompira pečena u rerni, 2 kriške lubenice

  1. dan

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150 g kuhane nemasne govedine, neograničene količine lubenice

Večera: kriška integralnog hljeba, 100 g kravljeg sira, 3 kriške lubenice

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti