Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić odgovara na pitanje: Ugrožavaju li mačije dlake djecu?

Piše: Redakcija

Pitanje: Imamo 20 dana staru bebu. Živimo u stanu i imamo mačku koja ne izlazi iz kuće. Redovno je čistimo od parazita, ali dlake, uprkos četkanju, ostaju na namještaju te ih na odjeći možemo unijeti u bebinu sobu. Molim Vas za stručno mišljenje, koliko su mačije dlake opasne i ugrožavaju li naše dijete?

Marina, Trebinje

Odgovor:  Prisutnost atopijskih bolesti (dermatitisa, astme i alergijskog rinitisa) kod članova porodice značajno povećava vjerovatnoću njihove pojave kod djeteta,  što ustvari znači da je rizik od preosjetljivosti vaše bebe na alergene, kao što je mačija dlaka, jednim dijelom vezan za porodične faktore. Drugi način utvrđivanja rizika je kroz mjerenje koncentracije Imunoglobulina E, što se može uraditi već iz krvi pupkovine.  Pozitivna porodična anamneza  u kombinaciji s povećanim nivoom IgE u serumu je znak koji ukazuje na visokorizičnost od pojave atopijskih bolesti kod djece.

 U mnogim zemljama više od polovine domaćinstava ima kućne ljubimce, najčešće pse i mačke koje se smatraju više senzitivirajućim. Glavni izvori alergena su dlaka, perut i pljuvačka. Do 30 posto mačijih alergena može da ostane u vazduhu na čestici manjoj od 5 mikrona, koja se ne može filtrirati u nosu i na taj način se deponuje u disajnim putevima. Glavni alergen mačaka je visoko nabijeni protein koji se redovno lijepi na površine, uključujući odjeću, zidove, tepihe i namještaj, što sve rezultira zadržavanjem značajnog nivoa alergena i mjesecima nakon što se mačka izbaci iz stana.

 

Pročitajte još