Strahovi kod djece školskog uzrasta: Koji su najčešći i kako ih prepoznati

Piše: Redakcija

Strah je negativna emocija, kako za odrasle tako i za djecu, a može biti izazvana vanjskim utjecajima ili mislima koje nas muče. Kod osoba različite dobi prevladavaju i različiti ustaljeni oblici straha, a u nastavku saznajte koji su to najčešći strahovi kod djece školskog uzrasta.

Neka istraživanja su pokazala kako čak 90% djece između druge i četrnaeste godine razvije određene strahove, naprimjer od mraka, pauka, nepoznatih ljudi, a ako ti strahovi ne ometaju normalno svakodnevno funkcioniranje, nema razloga za brigu.

Dok kod male djece najčešće nailazimo na strahove od glasnih zvukova, velikih objekata, stranaca ili odvajanja od roditelja, a predškolska djeca se više boje mraka, vještica, čudovišta i samoće, što je najčešće rezultat medijskih sadržaja koje gledaju.

Strahovi kod djece školskog uzrasta nešto se razlikuju od prethodno navedenih i postaju ozbiljnijeg karaktera. Starija djeca se boje neuspjeha u školi, odbacivanja od strane vršnjaka, fizičkih povreda, problema sa zdravljem te često i smrti.

Školska djeca se ipak najviše boje onog šta je tada njihova najveća životna preokupacija, škole. Strah od učitelja, ispitivanja i ocjenjivanja, javnog nastupa pred razredom, prelaska u drugi razred ili školu.

Ovaj strah roditelji mogu prepoznati kada se dijete često prije odlaska u školu žali na bolove u trbuhu, mučnine ili konstantno namjerno kasni. Strahovi kod djece školskog uzrasta mogu itekako poremetiti njihovo normalno funkcioniranje, stoga roditelji moraju biti upoznati s njima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti