Zdravlje

Bore na čelu: Bolesti na koje ukazuju

Bore koje imate na licu nisu samo posljedica starenja, već mogu ukazivati na mnogo veće probleme. Nakon istraživanja veza između rizika od smrti od kardiovaskularnih oboljenja i dubokih bora na čelu. Rezultati istraživanja, koje su sproveli francuski naučnici Univerzitetskog medicinskog centra u Tuluzu (Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse), ukazuju na to da bore na gornjem dijelu lica mogu upozoriti na potencijalne probleme sa srcem i krvnim sudovima.

– Ne možete vidjeti ili osjetiti faktore rizika poput visokog nivoa holesterola u krvi ili povišenog pritiska. Proučavali smo bore na čelu jer su one tako jednostavne i vrlo uočljive – kaže autorica studije Jolanda Eskvirol.

Naborano čelo bi moglo da ima veze sa smanjenjem elastičnosti arterija zbog nakupljanja naslaga na njihovim zidovima. Budući da su krvni sudovi na čelu veoma mali, oni su osjetljiviji na skupljanje, što znači da bi to mogao biti rani znak preranog starenja. Istraživanje je rađeno 20 godina, a u njemu je učestvovalo 3.200 odraslih zdravih osoba koje su imale 32, 42, 52 i 62 godine kada je istraživanje počelo. Svaki učesnik bodovan je u zavisnosti od dubine bora na čelu. Bodovi su bili u rangu od nula do tri. Utvrđeno je da su oni koji su dobili jedan bod imali veći rizik da umru od kardiovaskularnih oboljenja od onih koji su dobili nula bodova, dok su oni sa dva ili tri boda imali 10 puta veći rizik.

Pratite nas na društvenim mrežama