Rijetko ih jedete, ali u maslinama je velika doza zdravlja

Piše: Redakcija

Konzumiranje maslina pomaže u prevenciji srčanih bolesti, kod mršavljenja, štiti od raka, djeluje i kao prirodni protivupalni lijek, a doprinosi i zdravlju kože i kose


Masline su veoma dobar izvor zdravlja, i preporučuje se da ih jedete svaki dan.

1. Kardiovaskularne koristi

Kad slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvne žile se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što s vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive tvari u crnim maslinama sprječavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar h0lesterol. Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

2. Mršavljenje

Maslinovo ulje potiče razgradnju masti unutar masnih stanica, pa se možete lakše riješiti stomačnih masnoća i smanjiti neosjetljivost na inzulin. Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i rijetko su deblji. Krvni testovi pokazuju da oni imaju višu razinu serotonina, tzv. hormona sitosti.

3. Prevencija raka

Antioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni čimbenici u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih tvari, masline mogu spriječiti opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale. Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizira slobodne radikale u masnom tkivu.

4. Manje boli

Masline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive tvari u njima mogu djelovati kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, tvar s protuupalnima djelovanjem.

5. Zdravlje kože i kose

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidratiziraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, no ne koristite ga kao kremu za sunčanje, jer mu to nije namjena, mogli biste završiti s opekotinama.

6. Manje alergije

Protuupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline djeluju kao antihistaminici na staničnoj razini. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Mogu povećati protok krvi i svojim protuupalnim svojstvima pomoći ublažiti bolesti kao što je astma.

8. Dobar izvor željeza

Masline, pogotovo crne, bogate su željezom. Sposobnost crvenih krvnih stanica da prenose kisik po cijelom tijelu ovisi o prisutnosti željeza u krvi. Ako patimo od nedostatka željeza, naše tkivo ne dobiva dovoljno kisika i možemo osjećati hladnoću ili slabost. Željezo također igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sustava ovisi o dovoljnoj količini željeza.

9. Zdravlje očiju

Jedna šoljica maslina sadrži 10 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Djeluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti