Stanojević dr. Vesna Spec. Dermatovenerolog odgovara na pitanje: Problemi s aknama mi utječu na samopouzdanje

Piše: Redakcija

Stanojević dr. Vesna Spec. Dermatovenerolog

Problemi s aknama mi utječu na samopouzdanje

Pozdrav,

Imam često problema s aknama još od doba puberteta. Nakon nekog vremana smirilo se sve. Međutim ponovo mi se naglo pogoršalo stanje. I uvijek je drugačije. Prvi put budu male sitne, upaljenje i crvene bubuljice. Zatim se pojave 3-4 velike koje se zagnoje. I na kraju pojavi se npr. bubuljice koje pokriju određeni dio lica i ne prolaze po mjesec. Ja zaista nema šta nisam probala za lice, čajeve, hormonske čajeve, kapi, sapune od propolisa, propolis tečni, maske od algi, maske od gline, razne tablete, također mijenjala ishranu. One se samo pojave i ja ne znam šta da radim. Jako sam očajna i ne znam više šta da radim. Ovo zaista utječe na moje samopouzdanje i ne mogu više ovo da podnesem. Čula sam da bi mi Roakutan mogao pomoći, ali on je štetan za organizam. Unaprijed hvala.

Jasmina, Sarajevo

Odgovara: Stanojević dr. Vesna Spec. Dermatovenerolog

 

Poštovana Jasmina,

na osnovu datih anamnestičkih podataka i fotografije koju ste poslali, kod Vas se radi o težem obliku akni. S obzirom da ste rekli kako u pubertetu niste imali mnogo akni ja savjetujem kompletnu ginekološku i endokrimološku obradu, što znači ultrazvuk jajnika prvog ili drugog dana ciklusa, kompletan hormonalni status štitne žlijezde i polnih hormona, ovo nam sve treba kako bi otkrili uzrok ovakvim aknama. Sada koliko mi slika dozvoljava da vidim na licu postoje i znaci upale. Potrebno je lice prati dermatokozmetikom- pjenom za akne 2 puta dnevno uz lokalni antibiotik u vidu solucije. Uz korištenje krema na bazi adapalena. Po završetku laboratorijskih analiza se definitivno donosi odluka o daljnjoj terapiji. Roacutan tablete su i danas terapija izbora u liječenju teških oblika akni, uz redovnu kontrolu i praćenje određenih krvnih analiza. Pacijenti dobro podnose spomenuti lijek i vrlo brzo postižemo zadovoljavajući rezultat na obostrano zadovoljstvo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti