Zdravi jezik ima svijetlo rozu boju, ali ako primijetite da vaš jezik izgleda drugačije, obratite pažnju na boju jer svaka predstavlja neki poremećaj u organizmu.

Donosimo vam sve promjene koje možete vidjeti te savjete kako se nositi s njima.

Jezik smeđe boje
Ova boja nastaje ako puno pušite ili pijete kaFu, ali ako vaš jezik dugo ne mijenja smeđu boju, to znači da imate problema s plućima ili pušenjem.

Bijeli jezik
Deblji bijeli sloj na jeziku, poznat kao leukoplakija se stvara od dima cigarete ili iritiranosti jezika. Leukoplakija se najviše pojavljuje kod ljudi koji puno puše. 
Ovu promjenu nećete primijetiti odmah jer se stvara postepeno.

Jezik crvene boje s mrljama
Ovo se zove geografski jezik, vrlo je čest slučaj i nije opasan. Jezik ima bijele i crvene mrlje i izgleda kao mapa, ali nema potrebe za zabrinutošću. Iako nije poznato zašto se ovo događa, ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem.

Plavi ili ljubičasti jezik
Ove dvije boje u većini slučajeva predstavljaju srčane probleme. Naime, ako srce ne pumpa krv koliko treba ili ako vam nedostaje kisika u krvi, vaš jezik će promijeniti boju u ljubičastu.

Žuti jezik
Ako ste primijetili žutu boju na jeziku, posjetite liječnika. Iako u nekim slučajevima nastaje zbog pušenja ili slabe oralne higijene, ova promjena može predstavljati probleme s probavom ili jetrom.