Čaj ili kafa u trudnoći ipak utječu na bebu

Piše: Redakcija

Istraživači, iz University College Dublin, vjeruju da kofein ograničava protok krvi u posteljicu, što utječe na rast bebe u trbuhu. Studija, koju je vodio Ling-Wei Chen, posmatrala je 941 par mama i beba rođenih u Irskoj. Čaj je bio glavni izvor kofeina (48 posto), zatim kafa (38 posto).

Rezultati sugeriraju da za svakih dodatnih 100 mg kofeina dnevno – oko pola šoljice kafe – tokom prvog tromjesečja trudnoće, porođajna težina bebe je smanjena je za 0,5 kg (72 g).

Ova količina kofeina također je smanjila dužinu djeteta i opseg glave, kao i gestacijsku dob, koja mjeri dužinu trudnoće. Rezultati su otkrili i da su žene koje su konzumirale najviše kofeina imale bebe koje su težile oko 0,37 kilograma (170 g). Studija je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition.

Dr. Chen je rekao za Reuters:

– Na temelju povezanosti koje smo pronašli, i zbog mnogih trudnoća koje nisu planirane, preporučujemo ženama koje su trudne ili žele zatrudnjeti da barem ograničene unos kafe i čaja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti