Zdravlje: Mali trikovi za grlobolju

Piše: Redakcija

Nelagoda zbog upaljenog grla, otežano gutanje, promuklost i kašalj najčešći su simptomi virusnih ili bakterijskih infekcija gornjeg respiratornog sistema. Zaraza se zimi masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljenog imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo i popraćena je visokom temperaturom. Donosimo vam nekoliko trikova za grlobolju.  

Zašto trebaš piti čaj kad te boli grlo?

Kod grlobolje djelovat će i čajevi, jer imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje. Obavezno ih treba obogatiti medom, jer stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet. Nemojte piti prevrući čaj, govore stručnjaci, jer je sluznica usta i ždrijela ionako već crvena, topla, upaljena i osjetljiva, pa će je vrući napici dodatno nadražiti. Pustite da se malo ohladi i obogatite ga limunovim sokom. Dobro je piti i sok od narandže, jer svaki plod sadrži po 50 miligrama vitamina C. Pripazite da urin bude svijetložute i jasne boje, jer je jedino to znak dovoljne hidratacije.

Kada uzeti antibiotik zbog grlobolje?

Za dodatno osnaživanje tijela jelima dodajte bijeli luk, jer je prirodni antibiotik i moćan saveznik imunološkog sistema, a djelotvoran je i protiv virusa i bakterija. Slana voda domaći je recept za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava disajne putove vlažnima te ih dezinficira. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili. Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihovu kvalitetu – u apotekama potražite posebna ulja za inhaliranje.

No, ona nisu preporučljiva za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže u ublažavanju suhoće grla i bolova u grlu. Biraj one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju, jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi upale. Zrak u prostoriji možete dezinficirati uljima iz aroma lampice, često je provjetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo bolje borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje duže od nekoliko dana i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite liječnika. Vjerovatno je riječ o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika.

 Sirup za grlobolju

Sastojci:

10 g cvjetova crnog sljeza

10 g listova bijelog sljeza

10 g cvijeta divizme i 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa

Priprema: Napravite šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 ml destilirane vode. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a kad provri, pjenu bacite. Gotov sirup ohladite do 90 stepeni pa prelijte preko biljne mješavine. Ostavite poklopljeno desetak minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ulijte u tamnu bocu i držite u frižideru do dvije sedmice. Odrasli mogu piti tri puta po jednu veliku kašiku sirupa na dan.

Otopina za grgljanje

Sastojci:

250 ml mlake vode

kašičica praha kurkume

1/2 kašičice morske soli

Priprema: Pomiješajte 250 ml mlake vode, kašičicu praha kurkume i 1/2 kašičice morske soli. Progrgljajte pa ispljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.

 

 

 

Pročitajte još