Dobra hrana: Pet zanimljivih činjenica o hrani

Piše: Redakcija

Kralj kuhinje

Najpoznatija grickalica na svijetu je čips, a pravi se naravno od krompira. Krompir se također može jesti i sirov a na takav način otklanja mučninu u trudnoći. Spriječava izbijanja plika nakon opekotine ukoliko se kriška krompira stavi na nju.

Med se ne može pokvariti

Med je jedina prirodna namirnica koja se nikada neće pokvariti. Med je snažan antioksidant koji će ojačati imuni sistem, naročito ako se konzumira u kombinaciji s limunom. Ima nevjerovatnu sposobnost neutralisanja bakterija. Med iz podneblja u kom živite može pomoći vašem organizmu da se navikne na polen i tako smanji alergiju.

Neizostavna banana

Ukoliko pojedete dvije banane dobit ćete toliko energije da ćete moći vježbati čak 90 minuta, a u sebi sadrži i 75 posto vode. Banane sadrže vrlo malo natrija, ali dosta kalija, što je odlično za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje srca. Banane su odličan lijek i za žgaravicu, jer su dobar izvor antacida, koji reguliraju ovo neugodno stanje. Odlična je protiv grlobolje i kašlja.

Dobrobiti jajeta

Stara poslovica kaže: „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“. Mora se priznati da je ova poslovica tačna. Jaje sadrži svaki vitamin, osim vitamina C.

Pojedite jednu jabuku dnevno

Mnogi kažu da je dobro pojesti jednu jabuku prije spavanja. Naprotiv, jabuku je bolje pojesti ujutro jer je mnogo efektnija od kafe.

Pročitajte još