Za zimsku depresiju mogla bi biti kriva boja vaših očiju

Piše: Redakcija

Ako se tokom zimskih dana osjećate depresivnije, niste jedini. Riječ je o dobro poznatom fenomenu, sezonskom afektivnom poremećaju (SAD). Naučnici vjeruju da su mu podložnije osobe sa smeđom ili tamnijom bojom očiju.  

SAD je tipičan za zimske mjesece kada je manje prirodne sunčeve svjetlosti, a varira od sniženog raspoloženja do veće potrebe za spavanjem i hranom, posebno za ugljikohidratima.  

Neki naučnici vjeruju da se poremećaj razvija i zbog neravnoteže serotonina i melatonina u organizmu. Serotonin nam daje energiju. Zovu ga još i hormonom sreće, a oslobađanje melatonina utječe na to da se osjećamo pospano.

Profesori sa Univerziteta “Južni Wales” proveli su istraživanje i došli do zaključka da na depresiju znaajno utječe boja očiju.  U studiji je učestvovalo 175 studenata, a profesori su ustanovili da su ljudi sa svjetlijim, odnosno plavim, sivim ili svijetlo-zelenim očima rjeđe podložni zimskoj depresiji od onih s tamnijom bojom očiju. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti