Rak grlića maternice je bolest koja se uspješno liječi: Zašto se dugo čeka na ginekološke nalaze?

Piše: Redakcija

Redovan ginekološki pregled dio je brige za vlastito zdravlje. Veoma je važno da se žene još od adolescentne dobi posvete upoznavanju svog tijela, fizilogoiji i funkcijama te mogućnostima poremećaja i bolestima. Također, bitno je da na vrijeme počnu sa ginekološkim pregledima te da se oslobode tabua prema odlasku kod ginekologa i nelagodnosti

Posljednja sedmica januara se u zemljama Evrope obilježava kao sedmica prevencije raka grlića materice. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. Glavni uzrok ove bolesti je Humani papilloma virus (HPV). Postoji oko 100 tipova HPV-a, od čega su najopasniji za nastanak karcinoma najonkogeniji tipovi 16 i 18.

Na svu sreću, rak grlića materice je bolest koja se može uspješno izliječiti, jer se promjene koje prethode ovoj bolesti mogu uočiti prilikom preventivnih pregleda. Mеtоdоm skrining tеstа i Papa tеstа sе mоgu uоčiti nеprаvilnе ćеliје grlićа mаtеricе, а njihоvim uklаnjаnjеm mоžе sе sprеčiti dаlji rаzvој i širеnjе оvоg rаkа. Regairanje na vrijeme i redovni ginekološki pregledi imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti. Međutim iskustva žena u Bosni i Hercegovini govore da na rezultate ginekoloških nalaza i Papa testova rađenih u javnim ustanovama ponekad čekaju i do tri mjeseca, što ih spriječava da reagiraju u pravom trenutku.

Lejla Kurdić iz Tešnja, majka četvero djece, kojoj je rak grlića materice otkriven na početku posljednje trudnoće govori da je na rezultate Papa testa čekala i do dva mjeseca.

– U posljednje dvije godine uradila sam deset Papa testova. Kada mi je otkriven rak grlića materice, pošto sam bila trudna, morala sam ga raditi svaka dva mjeseca. U Domu zdravlja sam minimalno čekala dva mjeseca. Jedan stigne, vrijeme raditi drugi. U takvom stanju nisam imala drugog izbora, jer sam trudnoću vodila u Domu zdravlja – govori Lejla.

Lejla je operirana prije šest mjeseci, a nakon četvrtog poroda nalaze je počela da radi u Općoj bolnici Tešanj.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti