Naučnici potvrdili: Kućanske hemikalije štetno utiču na trudnice nakon porođaja

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Jedna studija koja je sprovedena u SAD analizirala je podatke na bazi više od 1.000 trudnica i otkrila kako postoji ozbiljan problem kada je u pitanju korištenje (PFA) supstancama u periodu kada se žena nalazi u trudnoći. Upotreba ovih hemikalija najviše se odrazila na razvoj pluća kod djece. PFA supstance se nalaze u mnogim kućnim proizvodima za čišćenje, ambalažama hrane, kao i posuđu otpornom na lepljenje.

Kako bi potvrdili svoje sumnje, naučnici su spirometrijom mjerili funkciju pluća kod djece kada su napunila šest godina, a zatim ponovo kada su napunila 12 godina. Oni su utvrdilida da je u devet slučajeva izloženost hemikalijama, došlo do oštećenja funkcije pluća kod djece, a otkrili su i da su najveći krivci za to disononil ftalat i di-etilheksil ftalat. Ove supstance se nalaze u mnogim plastičnim proizvodima i mogu se apsobrovati u tijelo kroz kožu.

Takođe, ove hemikalije trudnica može da apsorbuje kroz hranu ili vodu, a onda da ih prenese bebi pute placente.
Naučnici iz Španjolske i Francuske došli su do rezultata koji govore da su trudnice iz Španjolske, Francuske, Grčke, Litvanije i Norveške, koje su bile dio sličnog istraživanja, u velikoj mjeri imale čak veću dozu štetnih materija koje su putem ishrane prenosile na svoje bebe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti