Zdravlje: Prirodni recepti za sniženje povišene tjelesne temperature

Piše: Redakcija

Povišena tjelesna temperatura znak je kojim nam tijelo poručuje da nešto nije uredu. Naime, temperatura raste usljed borbe organizma protiv virusa, bakterija ili sličnih tegoba. Povišenom tjelesnom temperaturom se smatra ona koja je iznad 37° C, a očitanje ove vrijednosti na toplomjeru većina ljudi doživljava kao alarmantno stanje i pristupa procesu „hlađenja“ organizma. No, ono što svakako ne trebate zaboraviti je da prije posezanja za lijekovima koji snižavaju temperaturu, a koji mogu imati nuspojave, možete isprobati i neke od mnogobrojnih prirodnih recepata koji su često jednako efikasni. Donosimo vam samo neke od njih uz napomenu da, ukoliko vaša temperatura dosegne 40° C ili više, ipak potražite pomoć ljekara.

 1. Masiranje alkoholom

Kada su masaže alkoholom u pitanju možete iskoristiti neku od rakija i masirati pulsna mjesta na tijelu kao što su zglobovi, područje iznad dlanova, prevoji na podlakticama i područje iza koljena. Izmasirajte i dlanove i stopala.

 2. Ljuta hrana

Čak i ako niste ljubitelj ljute hrane trebate imati na umu da ona pomaže kod snižavanja temperature. Naime, hrana koja sadrži čili ili ljutu papriku izaziva znojenje, koje se smatra prirodnim mehanizmom za hlađenje tijela.

 3. Krompir

Ogulite krompir i narežite ga na kolutove, a zatim stavite u čarape tako da prekriju tabane. Krompir je namirnica poznata po tome što izvlači temperaturu iz tijela.

 4. Prirodni sokovi

Antioksidansi i vitamini koji se nalaze u voću i povrću jačaju imunitet i pomažu tijelu da se bori protiv povišene temperature. Preporučuje se da pijete prirodni sok od kajsije, cvekle i jabuke ili od grejpa, te da svemu tome dodate kašičicu meda. Ono što trebate znati je da se prilikom povišene tjelesne temperature tečnost iz vašeg organizma gubi, te se preporučuje da pijete i dosta vode.

 5. Tuširanje

Iako je poznata preporuka da se, kada želite da spustite visoku tjelesnu temperaturu, tuširate hladnom vodom, to nije nužno najbolje za vaš organizam. Preveliki šok bi mogao dovesti do još većeg podizanja temperature, pa se preporučuje da se tuširate mlakom vodom kojoj postepeno snižavate temperaturu do granice do koje to vaše tijelo može podnijeti.

 6. Hladne obloge

Hladne obloge pomažu prilikom spuštanja povišene temperature. Vodite računa da ih mijenjate čim se malo zagriju. Najefikasnijom oblogom se smatra ona od sirćeta, a pravi se tako što 500 ml vode pomiješate s kašikom prirodnog jabukovog sirćeta.

 7. Bjelance

Uzmite dva jajeta i odvojite bjelance, a zatim ga stavite na gazu ili krpu, te time umotajte stopala i ruke. Oblogu držite dok se ne ugrije.

 8. Bijeli luk

Bijeli luk podstiče znojenje i uklanjanje toksina iz tijela, a uz to djeluje antivirusno i antibakterijski. Dva velika bijela luka ogulite i zgnječite, pa pomiješajte s dvije kašike maslinovog ulja. Mješavinu lagano zagrijte i nanesite na tabane. Stopalo umotajte gazom ili platnom i ostavite preko noći.

Pročitajte još