Specijalista pedijatar Gordana Tešić-Banduka: Kako na prirodan način ojačati imunitet kod djeteta?

Piše: Redakcija

Poštovana,

imam sina od godinu, a uskoro treba da krene u vrtić. Do sada nije bio sklon prehladama, ali se plašim da bi se to zbog svakodnevnog kontakta sa djecom moglo promijeniti. Usljed želje da mu „ojačam“ imunitet sam pitala za savjet u apoteci, ali su mi predložili neke sirupe, no, veliki sam protivnik lijekova (osim kada su neophodni). Možete li mi predložiti neke prirodne načine da mu se ojača imunitet i reći koji su to najefikasniji?

Irma, Sarajevo 

Odgovara: Gordana Tešić-Banduka, specijalista pedijatar

Poštovana,

Polaskom mališana u vrtić očekuje se, prema podacima iz literature, čak i do deset nekomplikovanih i kratkotrajnih respiratornih infekcija godišnje. Ukoliko ste dojili dijete već ste napravili veliki plus za njegov imunološki sistem, a od izuzetno teških i komplikovanih oboljenja ga štiti i redovna vakcinacija. Boravak na svježem vazduhu, fizička aktivnost, uravnotežena ishrana s optimalnim unosom minerala, vitamina i oligoelemenata, dovoljno sna i održavanje lične higijene su sljedeća stepenica ka izgradnji imuniteta. U ishrani se posebno izdvajaju namirnice bogate vitaminom C, A, omega-3-masnim kiselinama, cinkom, te bijeli luk kao prirodni antibiotik i  crveno voće. Sa druge strane, kao što ste i sami primjetili, apoteke su prepune različitih preparata za podizanje imuniteta kod djece. Kroz svakodnevni rad s malim pacijentima i komunikaciju sa roditeljima, sam shvatila da svako ima neke svoje favorite koji su mu baš pomogli. Svaki od tih proizvoda ima neke svoje benefite i u nekim situacijama je djelotvoran, a važno je to da nije škodljiv. No,  jasnih, medicinskih i  naučnih dokaza da „popravljaju“ imunitet, nema ni za jedan taj preparat. Ipak, može se izdvojiti sljedeće: Cink koji djeluje pozitivno na imunološki sistem, jer blokira receptore gdje se vezuju virusi i bakterije i na taj način spriječava da virus uđe u ćeliju. Uzimanje preparata, koji sadrži 5mg cinka dnevno, može biti od koristi; Profilaktičko uzimanje vitamina D u dozi od 400 IJ dnevno u toku zimskih mjeseci; Beta-glukani koji pojačavaju reakcije naše ćelije imunog sistema na imuni odgovor; Probiotici, kulture acidofilnih bakterija koje se bore sa štetnim kulturama i sprečavaju transport patogena u tijelu.

Mislim da se ne trebate plašiti nekomplikovanih virusnih infekcija, jer će one svakako pomoći Vašem djetetu da se sa svakom narednom virusnom infekcijom lakše izbori. U prvi plan stavite usvajanje svakodnevnih navika, sticanje drugara i radosti koje će pričinjavati svakodnevni boravak s vršnjacima, pa će se i prehlade lakše prebroditi.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti