Naučno dokazano: Visok nivo testostreona je opasan po zdravlje muškaraca

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/ButByEShYpi/

Tokom jednog opširnog istraživanja naučnici u SAD i Hong Kongu su utvrdili da postoji veza između visokog nivoa testosterona kod muškaraca i stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog udara i otkazivanja rada srca. Isto važi i za muškarce koji uzimaju suplemente testosterona kako bi povećali nivo energije i seksualnu želju, navodi se u istraživanju. Još jedan zaključak istraživanja pokazuje kako naučnici nisu uspjeli sa sigurnošću da utvrde da je testosteron direktan uzrok srčanih problema, zbog čega su planirana dalja istraživanja.

Ovo istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u New Yorku i Univerzitetu u Hong Kongu, a analizirani su podaci 400 hiljada muškaraca i žena starosti od 40 do 75 godina. Rezultati su pokazali da kod muškaraca, visok nivo testosterona ima jasnu vezu sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, srčanog udara i prestanka rada srca. Ova veza bila je manje očita kod žena, koje inače imaju niži nivo testosterona.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti