Šest dijelova na tijelu koji otkrivaju godine

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Koža s godinama postaje tanja i gubi elastičnost, a rezultat toga su bore, staračke pjege i promjena pigmentacije. Osim genetike i hormona, najveći utjecaj na staranje kože imaju i vanjski faktori, ali i svakodnevne navike. Međutim, mnoge žene griješe jer pažnju obično posvećuju njezi lica, dok ostale dijelove tijela zanemaruju. Koliko god brinuli o licu i njegovom mladolikom izgledu, godine izlaganja sunca i loše navike štete ostatku tijela. Postoje određeni dijelovi tijela koji će pokazati tvoje prave godine.  

Najraniji pokazatelj starenja – Tanka i suha kosa

Već u tridesetima žene će primjetiti sijede, a kosa s godinama postaje tanja, suha i oštra. Smanjuju se uljne žlijezde koje proizvode prirodno ulje vlastišta i hrane kosu, pa ona ne dobija dovoljno hidratacije i njege kao u mlađim danima. Gubi sjaj i volumen, a dlake postaju tanje i beživotne, a ni nakon farbanja kose sjaja ne ostaje dugo.

SAVJET: Iako ne postoji nikakav preparat koji bi oporavio kosu i zaustavio njeno starenje, postoje ulja koje je mogu nahraniti. Ulje avokada, makadamije ili argana odličan su izbor. Također, pri odabiru šampona i regeneratora uzmajte one sa više prirodnih sastojaka.

woman with braid hair

Foto: Unsplash

Vrat i dekolte najproblematičnije su područje 

Vrat i dekolte uvijek odaju godine. Koliko god brinuli o licu, ovo područje koja je podložno starenju najčešće zaboravljamo njegovati. S godinama, a posebno u menopauzi, gustoća kože opada pa tako uzrokuje promjene na licu i vratu. Tanka koža i gubitak čvrtoće uzrokuje pojavu bora na području vrata i gubitak konutra lica.

SAVJET: Posebno je važno svakodnevno njegovati ovo područje u istoj mjeti kao i lice. Preporučuju se kreme s aktivnim sastojkom fitosterolom koji potiče obnovu epidermisa i poboljšava kvalitetu barijere kože.

woman wearing holding her head

Foto: Unsplash

Ruke, laktove i koljena zanemarujete

Ruke će uvijek pokazati prave godine. Koža najviše stari zbog vanjskih utjecaja, najčešće sunca, a upravo ruke su svakodnevno na udaru sunčevih zraka i rijekto su zaštićene. Upravo tbog toga na njima će se prvo početi pojavljivati nepravilonosti poput pjega i bora.

SAVJET: Pobrinite se da vaša krema za ruke ima zaštitni faktori.  Laktovi i koljena, možda nisu često na udaru sunčevih zraka, ali podložni su borama upravo zbog funkcije koju obavljaju. Zbog savijanja na tim mjestima dolazi do bora, a redovnom  njegom kvalitetnim i hranjivim kremama, losionima ili uljima za tijelo bore se mogu prevenirati ili barem ublažiti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti