Ove stvari vam ginekolog nikada neće odobriti

Piše: Redakcija

Tokom posjete ginekologu, žene uglavnom od svog ljekara očekuju uzajamno povjerenje, strpljenje i spremnost da odgovori na sva njihova pitanja. Većina žene bez obzira na njihova ranija iskustva kada je riječ o posjeti ginekologu smatra da je veoma važno da ih njihov ljekar ne osuđuje zbog toga što su zakasnile na pregled ili se ne pridržavaju ranije sklopljenih dogovora. Ipak, kako pacijenti, tako i ginekolozi, od svojih pacijenata očekuju isto, razumijevanje i strpljenje, ali ističu da je bitno da se pridržavaju njihovih savjeta i ne dozvole “glasovima” sa strane da poremete njihov odnos. Ginekolozi tvrde kako se veliki broj njihovih pacijentkinja oslanja na savjete koje pronalaze na internetu, što je u današnje vrijeme postala opšte prihvaćena rutina. Ljekari su sve više svjedoci činjenice da njihove pacijentice na preglede dolaze sa već “utvrđenom” dijagnozom koju su same uspostavile istražujući internet. Oni smatraju kako je mišljenje stručnjaka iz oblasti medicine potkrijepljeno godinama iskustva i stečenog znanja i nikada ga ne bi trebalo potcjenjivati.

Ginekolozi takođe, savjetuju kako bi trebalo što prije promijeniti sportsku garderobu koju koristite tokom treninga, jer je znoj koji se tokom treninga luči u većim količinama, savršeno mmjest za stvaranje i razmnožavanje gljivica koje sa sobom nose brojne neželjene posljedice, posebno kad je riječ o trudnicama i budućim majkama.

Ljekari smatraju da je sve češća pojava kod seksualno aktivnijih žena dispareunija, koja označava ozbiljne porede koje nastaju tokom bolnih seksualnih odnosa. Ova pojavom obuhvaćene su dvije trećine žena koje imaju aktivniji seksualni odnos. Prema definiciji, dispareunija podrazumijeva bol u predjelu spolnih organa žene ili u donjem dijelu stomaka neposredno, tokom ili nakon spolnog odnosa.

Neki ginekolozi priznali su kako ih njihove pacijentice često obasipaju brojnim pitanjima vezano za zdravstvene probleme za koje ginekolozi smatraju da ne potpadaju pod njihovo stručno područje, te savjetuju pacijentice da se za ova pitanja obrate ljekarima opće prakse.

Having advise with a gynecologist

Još jedna pojava na koju ginekolozi upozoravaju, odnosi se na učestalu naviku žena koje usljed obilnijeg krvarenja tokom menstrualnih ciklusa ponovo pribjegavaju alternativnom vidu liječenja smatrajući da se radi o nekom gljivičnom oboljenju koje izaziva promjene u njihovom organizmu. I u ovom slučaju, ginekolozi preporučuju da se žene sa ovakvim simptomima odmah posavjetuju s ljekarima kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Koža u predjelu genitalija zahtjeva posebnu higijenu, dok ginekolozi tvrde da je “disanje” jednako važno koliko i redovna briga o higijeni intimnih dijelova tijela. Oni dodaju da najveći problem u ovakvim slučajevima predstavlja nošenje nekvalitetnog donjeg rublja napravljenog od sintetičkog materijala, koje je uglavno krojeno tako da steže vašu kožu, zbog čega dolazi do čestih problema sa svrabežom, alergijama i iritacijama. Stručnjaci smatraju kako bi žene trebale nositi isključivo pamučno donje rublje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti