Evo zbog čega obavezno treba prati voće i povrće

Piše: Redakcija

Da li ste znali da na preko 65 odsto voća i povrća koje kupujemo u radnjama, a kasnije koristimo u ishrani, i dalje ostaju kancerogene materije, čak iako smo ga dobro oprali. Prema podacima neprofitne američke organizacije “EWG”, čak i nakon pranja, na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance koje izazivaju niz tegoba i bolesti. Tokom proizvodnje voća i povrća koriste se razni pesticidi koji kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i karcinoma.

Istraživanje koje je sprovela organizacija “EWG”, došlo se do zabrinjavajućih rezultata koji govore da se pri vrhu ljestvice namirnica s najviše pesticida našao se kelj, koji spada u najzdravije namirnice. Ista studija je pokazala da čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene supstance.

Nerijetko se među proizvodima u čijoj se proizvodnji koriste neki od mnogobrojnih pesticida našao i krompir, celer, paradajz, kruške, trešnje, breskve, grožđe, jabuke, nektarine, kelj, spanać i jagode.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti