Pod kojim imenima proizvođači skrivaju šećer u hrani

Piše: Redakcija

Možda se čini kako se stručnjaci za prehranu sve vrijeme međusobno svađaju o tome šta je dobro, a šta nije, ili često mijenjaju mišljenje o tome, no nedavno su se svi složili oko jedne stvari – bilo bi dobro da svi smanjimo unos šećera, piše Women’s Health.

Nažalost, to i nije tako lako. Naljepnice na proizvodima često ne navode koliko šećera biste trebali dnevno pojesti (oko pet posto cjelokupne dnevne prehrane što je otprilike šest kašičica).

Međutim, to nije jedina stvar koju proizvođači hrane ne stavljaju na svoje naljepnice. Često je u raznim proizvodima šećer kojem u njima nema mjesta.

Postoji čak 56 raznih imena kojima proizvođači hrane skrivaju šećer u svojim artiklima. Nektar agave, dextran, galaktoza, laktoza, rižin sirup, zlatni sirup, maltodextrin, karamela, fruktoza, glukoza, dijataza, maltoza, sirup slada, muscovado i floridski kristali su samo neka od imena za šećer s te poduže liste.

Profesor pedijatrije na odjelu endokrinologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu Robert Lustig kaže da proizvođači hrane često šećer stavljaju na sedmo, osmo i deveto mjesto u listi sastojaka kako bi nas na taj način pokušali prevariti o njegovoj količini u proizvodu.

-Kad se svi ti šećeri različitih imena zbroje, trebao bi biti na prvom mjestu, kaže Lustig.

Izvor: Tportal.hr

Pročitajte još