Poboljšajte zdravlje prostate

Piše: Redakcija

Prostata je žlijezda veličine kestena, smještena ispod mokraćnog mjehura, iza stidne kosti, a ispred završnog dijela debelog crijeva, s funkcijom stvaranja i izlučivanja vlastitog sekreta. Najčešće bolesti prostate su benigna hiperplazija (uvećanje), akutni i kronični prostatitis (upala) te karcinom prostate. Priroda nudi razno ljekovito bilje koje ima pozitivan utjecaj na funkciju prostate i ublažavanja simptoma njenog poremećenog rada. Donosimo vam listu hrane za jačanje zdravlja prostate.

Bobice zdravlja

Bobice poput kupina, malina i jagoda bogate su vitaminom C i antioksidantima. Antioksidanti igraju važnu ulogu u tijelu, jer umanjuju oštećenja ćelija nastala djelovanjem slobodnih radikala, što se povezuje i s pojavom karcinoma, dok vitamin C također može pomoći u ublažavanju simptoma benigne prostatične hiperplazije, odnosno povećane prostate. Svakodnevno uzimanje 1.500 mg praha sušenih brusnica u obliku dodatka prehrani tokom razdoblja od šest mjeseci značajno popravlja markere za procjenu stanja zdravlja prostate.  Polifenoli koji voću daju boju i okus, pigmenti antocijanini odgovorni su za mnoge intenzivno plave, crne, ljubičaste i crvene boje bobica, drugog voća i povrća, blokiraju rast tumorskih ćelija tako što sprečavaju stvaranje novih krvnih žila kojima se one hrane.

Za doručak dodajte bobičasto voće žitaricama kao što su zob, mekinje, lanene sjemenke, raž ili ječam, mlijeku, jogurtu ili ih jedite kao međuobrok.

 Esencijalne masne kiseline

Višestruko nezasićene masne kiseline, poput omega-3 i omega-6, ubrajaju se među esencijalne masne kiseline, koje tijelo dobiva isključivo putem prehrane. Povoljan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina može pridonijeti zdravlju. Preporučuje se konzumacija ribe do dva puta sedmično, kako bi se povećao unos  omega-3 masnih kiselina, što podrazumijeva losos, haringu, skušu, sardine i pastrmku. Također, jedna kašika lanenog sjemena koju možete dodati u jogurt sadrži značajne količine esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.

Zeleni čaj

Sadrži brojne antioksidante, a ima i antibakterijska svojstva. Smatra se da je zeleni čaj pogodan kao lijek za prostatu i potenciju. Istraživanja pokazuju da je uspješan kod prevencije raka prostate, jer sprječava stvaranje kancerogenih ćelija.  Također, ovaj čaj može pomoći osobama koje imaju problema s urinarnim traktom, jer može pomoći prevenciji infekcija i bakterija. Ipak, ukoliko imate povišen krvni pritisak ili čir na želucu, prije uzimanja zelenog čaja provjerite sa svojim ljekarima u kojim količinama vam je preporučen.

Brazilski oraščić

Brazilski oraščić je izvor raznih minerala i antioksidanata. Sadrži cink, magnezij, fosfor, mangan te željezo. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana. Neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu, štiti od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate. Dnevno se preporučuje pojesti samo jedan, jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraščića dnevno može biti toksično.

 Grah

Nedostatak cinka je pomalo neobičan uzrok, ali može biti odgovoran za neke probleme u vezi s prostatom, te impotencijom. Stoga je važno uključiti cjelovite žitarice i mahunarke kao što su grah, kikiriki i leća. One sadrže biološki aktivne biljne spojeve poznate kao fitoestrogeni, a prema istraživanjima, korisni su u borbi protiv raka.

 Paradajz & lubenica

Prehrana mora biti bogata paradajzom ili proizvodima na bazi paradajza. Preporučuje se svakodevno konzumiranje u barem jednom obroku. Bogat je karotenoid likopenom koji štiti ćelije i daje mu crvenu boju. Studije su pokazale da konzumiranje likopena nudi preventivnu zaštitu od raka, što uključuje: antioksidantnu aktivnost, ubijanje kancerogenih ćelija, sprečavanje rasta i širenja malignih ćelija, te povećanje proizvodnje enzima koji štite ćelije od raka.

On se, također, može naći i u lubenici: 100 g lubenice sadrži 10 posto šećera, 90 posto vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 mg željeza, 7 mg kalcija, 10 mg fosfora i 20-sk kalorija. Upravo zbog toga u sezoni iskoristite sve mogućnosti lubenice.

 Soja

Više od 40 naučnih istraživanja potvrdilo je da soja i proizvodi od soje poboljšavaju funkcioniranje prostate te igraju važnu ulogu u zaštiti od raka prostate. Glavna karakteristika soje i ono što je izdvaja od ostalih mahunarki jeste visok sadržaj proteina. Soja je biljnog porijekla i sadrži sedam aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao opstati. Odličan je izvor lecitina i vitamine E. Ovi prirodni antioksidanti sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Soja je bogata i magnezijem, koji igra važnu ulogu u funkcioniranju kostiju, srca i arterija. Kod muškaraca u Japanu, koji svakodnevno konzumiraju proizvode od soje, zabilježena je manja stopa upale prostate nego li kod muškaraca u zapadnim zemljama.

 

ŽIVOTNE NAVIKE KOJE TREBA MIJENJATI

Ograničite alkohol, kofein i šećer – Pića koja sadrže kofein obično sužavaju izlaz iz mokraćnog mjehura, stvarajući na taj način zapreku koja otežava protok urina. Kofein je i diuretik koji potiče mokrenje. Također treba smanjiti i unos alkoholnih pića, jer ona iritiraju sluznicu prostate. Pivo i vino ne smetaju, osim kada se unose u prevelikim količinama.

Pazite na tjelesnu težinu – Gojaznost je već neko vrijeme poznat faktor rizika za razvoj raka prostate, a sada su naučnici utvrdili poveznicu između veličine i stepena  agresivnosti tumora, te težine bolesnika. Vanjski faktori povezani s gojaznošću mogu, također, utjecati na rizik razvijanja raka, poput konzumacije namirnica koje su siromašne nutrijentima, a sadrže veliku količinu masnoća.

Poboljšajte seksualni život – Intimni odnosi čuvaju zdravlje prostate te umanjuju rizik od karcinoma. Prema istraživanju naučnika iz Australije, koje je objavljeno u „British Journal of Urology Internationalu“, učestalost ejakulacije, i to naročito u dvadesetim godinama života muškarca čuva prostatu, dok prema američkim naučnicima češća ejakulacija i to 21 put i više mjesečno smanjuje rizik od karcinoma prostate i kod starijih muškaraca.

Zdrava dijeta – Dijeta podrazumjeva da vodite računa šta jedete i unosite u organizam. Zdrava i pažljivo odabrana hrana i primjenjivanje dijete održat će vas vitalnijim, ali i spriječiti poremećeni rad prostate.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti