Pobijedite stres: Vježba za koju niste znali pomoći će vam da se izborite sa vašim problemima

Piše: Redakcija

Stressed Businesswoman Working At Desk In Busy Office

Stres je pojava sa kojom se susrećemo gotovo svakog trenutka. Na poslu, kod kuće, u gradskom prevozu, u čekaonici… Koliko ste samo puta čili riječi “Diši”, “Prihvati problem i suoči se s njim”, “Živi za svaki trenutak”? Kada se susretnemo sa stresnom situacijom, potrebno je dati sve od sebe, ne reagovati burno i uskladiti disanje čime ćete sigurno svoju burnu reakciju uspjeti smiriti i napraviti pravi potez. Psiholog Ryan Niemiec smatra da je u stresnim situacijama potrebno napraviti pauze svjesnosti. Kako bi ovu vježbu pravilno koristili, potrebno je da znate sljedeće: zastanite i usredsredite se na svoje udahe i izdahe od 10 do 15 sekundi, a zatim završite pitanjem: “Koje svoje najbolje osobine ću sada ispoljiti?”

A cropped shot of a handsome businessman under strain as colleagues request various things from him

Ova vježba je jako efektna jer je kratka, a poznato je da ljudi vole kratke vježbe svjesnosti, i svi mogu da izdvoje 10-15 sekundi na dan. Pauza svjesnosti vas uvodi u trenutak i daje vam zaduženje da date najbolje od sebe, bez obzira šta trenutno radite.

Ova vježba vas priprema da budete najbolja verzija sebe, da budete spremni za teške trenutke, da izdržite stres i da pokažete svoje najbolje osobine slobodnije. Da je ova vježba efikasna dokaz je da ona priziva ono najbolje u nama. Potrebo je još i da se fokusirate na nešto pozitivno i bude vam jasno šta je najvažnije u datom trenutku. Pauza poput ovih nam pomažu da uvijek imamo na umu da imamo dobre osobine i snagu koju možemo odmah da koristimo.

Pročitajte još