Moj ljubimac: Pitali smo doktora o iznenadnoj alergiji na mačku

Piše: Redakcija

Proljeće je doba kada se javljaju brojne alergije, ono, što ljubitelje životinja zanima, bilo da već imaju svoje kućne ljubimce, ili će ih tek nabaviti, je odgovor na pitanje; da li je moguća iznenadna alergija na mačiju dlaku. Odgovor nam je dala Mr.sci.med.dr Tamara Jovović Sadiković, specijalista dermatovenerolog.

-Alergije na mačke i pse su veoma česte, i to ne samo na njihovu dlaku, već i na urin i slinu. Alergija predstavlja neadekavtan odgovor organizma na neki antigen koja se može razviti u bilo kojem trenutku, nakon senzibilizacije. To znači da prvo morate doći u kontakt s dlakom, pljuvačkom ili urinom mačke da bi u nekom od narednih izlaganja došlo do alergije. Ako vaš organizam ove antigene prepozna kao neprijatelje organizma, naravno pogrešno. Alergije se mogu manifestovati kao alergijski rhinitis ili kao kožna manifestacija u vidu osipa. Veliki broj astmatičara također ima alergiju na mačije alergene.

 

KO SU UZROČNICI

Uzročnici alergije su najčešće dlake, ali mogu biti pljuvacka mačke i urin.

 

Kako smanjiti simptome?

Kada se utvrdi alergija na mačije alergene, alergo testiranjem, teško je donijeti odluku da se rastanete sa svojim ljubimcem, pa se u tom slučaju preporučuje:

– Neka vaša spavaća soba bude zona bez mačaka. Program smanjivanja alergena započnite pranjem posteljine, zavjesa i jastuka. Još bolje, zamijenite ih. Upotrebljavajte plastične prekrivače koji su dizajnirani da spriječe prodiranje alergena u vaš madrac i jastuke.

– Ograničite pristup mačke na određena područja u vašem domu. Ako imate sigurnu vanjsku ogradu, dopustite mački neko vrijeme vani.

– Uklonite akumulatore alergena kao što su tapacirani namještaj i prostirke. Tepih može akumulirati i do 100 puta veću količinu mačijih alergena u odnosu na parket ili laminat. Koristite usisivače sa HEPA filterom, jer oni mogu zaustaviti izlazak alergena ponovno iz usisivača u toku usisavanja.

– Vodite higijenu o mački, te o kutiji za pijesak. Možete koristiti antihistaminike, kapi za oči, a preporučuje se i čaj od koprive, te vitamin C i E koji veoma doprinose smanjivanju alergijskog odgovora.

 

U slučaju kontinuiranih alergija potrazite pomoć Dermatologa 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti