Zauvijek mladi: Ovo je hrana koja potiče proizvodnju kolagena

Piše: Redakcija

Ispod vanjskog sloja nalazi se kolagen koji podržava strukturu kože što je vrlo važno za mladost. No kako starimo tijelo ga proizvodi manje, koža gubi puninu i stvara bore. Sunce, zagađenje, slobodni radikali i dim također su odgovorni za razgradnju kolagena.

Tijelo konstantno stvara novi kolagen i poporavlja oštećenu kožu, ali oko 35. godine proizvodnja kolagena počinje se smanjivati, a i kvaliteta kolagena se smanjuje. Međutim, uz proizvode, tretmane i hranu moguće je prirodno pojačati proizvodnju kolagena. 

Pročitajte koje namirinice pomažu u obnavljanju kolagena:

1. Riba

– Ribe poput tune i lososa pune su omega-3 masnih kiselina – kaže nutricionistkinja Brook Alpert. Ćelije kože okružene su masnom membranom koja ih štiti. Kada su ćelije zdrave spoosbne su poduprijeti strukturu kože. 

2. Crveno povrće

Paradajz, paprike i cikla sadrži antioksidans likopen.

– Likopen prirodno štiti kožu od sunca, štiti kožu od oštećenja i povećava nivo kolagena – kaže Alpert.

3. Tamno zeleno povrće

Zeleno povrće kao što su zelje i kelj bogati su vitaminom C što pomaže u proizvodnji kolagena.

– Vitamin C ima antioksidativna svojstva koji stabiliziraju enzime. Također štiti od slobodnih radikala kako bi se spriječilo slabljenje kolagena – kaže dermatolog Dimitry Palceski za Newbeauty.

4. Narandžansto povrće

Povrće koje je narandžaste boje, poput mrkve i batata bogato je vitaminom A koji obnavlja oštećeni kolagen.

5. Bobičasto voće

Kupine i maline čiste slobodne radikale i istovremeno povećavaju nivo kolagena.

6. Soja

Bilo da se radi o izvorima iz sojinog mlijeka, sira ili tofua, soja sadrži genistein što potiče proizvodnju kolagena i pomaže u blokiranju enzima.

7. Bijeli čaj

Prema istraživanju Univerzeta Kingston bijeli čaj može zaštititi strukturu kože, posebno kolagena. Vjeruje se da sprječava enzimsku aktivnost koja razgrađuje kolagen i time smanjuje stvaranje bora i linija. 

8. Citrusno voće

Istraživanja pokazuju da agrumi kao što su narandže, limeta, limun i grejp koji su bogati vitaminom C imaju sposobnost pomoći aminokiselinama da se pretvore u kolagen. Antioksidativni vitamin C je također izuzetno važan u neutraliziranju slobodnih radikala koji napadaju i razgrađuju kolagen i elastin u koži.

9. Proteini

Bjelančevine su bogate aminokiselinama lizin i prolin koji pomažu u proizvodnji kolagena u vašem tijelu. A za one koji izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla vrlo je važno da jedu orašaste plodove.

10. Bijeli luk

Jedan od najboljih izvora sumpora, a potreban je za proizvodnju kolagena u tijelu, bijeli luk pomaže u obnovi kolagena.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti