Znate li koliko mišića možete nabaciti za samo mjesec?

Piše: Redakcija

Mnogo je onih koji samo nakon nekoliko odlazaka u teretanu očekuju spektakularne rezultate. Kada je riječ o izgradnji mišićne mase, ništa se ne događa “preko noći”. Za vidljive rezultate potrebno je dosta napora i posvećenosti, te za primjetno povećanje mišića trebat će vam godine, prije nego mjeseci, a količina mišića koju možete da dobijete za mjesec je prilično mala.

Ukoliko stanete na vagu posle mjesec treninga i vidite promjenu kilaže, nemojte odmah da se ponadate da su to mišići jer se vjerovatno radi o gubitku ili zadržavanju tečnosti u tijelu.

-Maksimalna količina mišića koju možete da izgradite za mjesec se razlikuje ne samo između muškaraca i žena, već i od osobe do osobe. Na to utječu i intenzitet treninga, učestalost, genetika, ishrana, odmor, nivo hormona- rekao je fizički terapeut Marc Jacobchich.

On smatra da biste izgradili mišiće, morate da koristite svoje mišiće. Preporučuje vježbe koje podrazumijevaju podizanje tegova, dok kardio trening u ovom slučaju daje minimalne rezultate.

-Da biste izgradili mišiće morate više da vježbate snagu, a manje kardio. Ako radite kardio trening, on vam pomaže da skinete višak kilograma, tačnije, salo, ali ako radite previše kardio treninga, onda počinju da se troše i mišići- smatra personalni trener Benji Tiger.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti