Zbog ove hrane unosimo čak 20 litara ulja u organizam svake godine

Piše: Redakcija

Poznato je da je pomfrit omiljena hrana mnogih od nas iako svi znaju da se prži u dubokom ulju i da je pun masnoće. Ukoliko samo jednom nedjeljno jedete 200 grama pomfrita unijećete godišnje 20 litara ulja, upozoravaju nutricionisti.

Oni se slažu kako krompir treba jesti jer je zdrav, ali ga najprije probarite, pa isjecite i ispržite jer tako ne može da upije ulje. Mnogo ulja i pohovane hrane šteti organizmu, a samo u jednom pilećem fileu ima 106 kalorija na 100 grama, dok pohovan file ima čak 300 kalorija.

Nutricionisti još dodaju da ulje nikada direktno ne treba sipati u tiganj, posudu ili salatu, već da ga trebamo sipati uz pomoć kafene kašičice kako bismo imali kontrolu koliko ga unosimo. Inače, u jednom litru ulja ima 9 hiljada kalorija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti