Smršati bez dijeta: Da, moguće je!

Piše: Redakcija

Svjedocimo sa se mnoge žene pa čak i muškarci podvrgavaju strogim dijetama koje su zaista postale pravi izazov, naročito ako treba da ih se pridržavate duže vrijeme. Često nije lako naći ni vrijeme za vježbanje. Na pitanje da li je moguće smršati ako ne držite dijetu i ne vježbate, postoji potvrdan odgovor. Evo i kako.

Trebalo bi da naučite da kombinujete namirnice i da ih pripremate zdravije nego do sada, to može biti moćan saveznik u vašoj borbi protiv viška kilograma. Takođe, ako kuhate sami, možete voditi računa o unosu soli i masti, a veća je vjerovatnoća da ćete jesti i više voća i povrća.

Unosite dovoljno proteina i bit ćete siti duže, a metabolizam će vam biti bolji. Ukoliko konzumirate namirnica bogate proteinima, imate dobar način da smanjite ukupan kalorijski unos jer ćete izbjeći napade gladi u toku dana.

Jedite hranu koja sadrži vlakna, a pronaći ćete ih u voću, povrću i žitaricama i cjelovitom zrnevlju. Ako unosite dovoljno vlakana, vaš sistem organa za varenje radit će bolje, a vi ćete biti siti duže nakon obroka.

Spavajte duže, ali ne i predugo. Istraživanja su pokazala da je optimalan broj časova za spavanje, sedam, jer čak i nekoliko minuta više ili manje može napraviti veliku promjenu u vašem metabolizmu.

Pročitajte još