Imate problem s bubuljicama: Kokosovo ulje je lijek za vas

Piše: Redakcija

Kokosovo ulje pokazalo se kao veoma efikasan sastojak kada različitih kozmetičkih proizvoda. Pored brojnih minerala i vitamina, kokosovo ulje, barem na našim prostorima, veoma malo je zastupljeno u ishrani. Ipak, stručnjaci tvrde da se u sastavu kokosovog ulja nalazi laurinska kiselina, koja štetno utiče na mnoge bakterije pa i na one koje izazivaju bubuljice i ekceme. Osim što je hranljjivo brojnim minralima, ulje kokosa je i duboko hidratantno, što je presudno za lečenje osipa i bubuljica. Ipak, jako je bitno održavati integritet kožne barijere, koji je od presudnog značaja za liječenje bubulji i odklanjanje ožiljaka pa nije baš preporučljivo otklanjati svu masnoću sa lica, jer ona u sebi sadrži i određene zaštitničke faktore.

Masnu kožu podložnu bubuljicama potrebno je hidrirati i hraniti, a naročito joj je takva njega potrebna ako je suvog tipa. Kokosovo ulje u sebi ima sastojke koji čiste našu kožu, hidriraju je i oporavljaju od bubuljica i zbog toga se preporučujue korištenje kokosovog ulja koje u sebi sadrži više od 80 procenata izvorne tvari ulja kokosa sa dodatkom vode.

Ipak, iako se pokazalo kao jako efikasno, oni koji imaju izrazito masnu kožu ne bi trebali da ga koriste prečesto jer ono zbog svog sastava veoma lako može začepiti pore kože i tako joj onemogućiti slobodno disanje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti