Namirnice kojima ćete podići raspoloženje

Piše: Redakcija

Hrana s triptofanom

Hrana koja može smanjiti stres i zadržati vaše negativne emocije pod kontrolom, jeste ona koja sadrži triptofan. Ovakva vrsta hrane pokreće serotonin, takozvani hormon sreće, koji pomaže blagostanju, smanjuje razdražljivost i pomaže da se bolje odmorite.

Gdje se nalazi? Nalazi se u bijelom mesu, piletini, jajima, plavoj ribi, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima, vodi, bananama, cjelovirim žitaricama i mahunarkama.

Šta jača njihov efekt? Hrana bogata triptofanom je još efikasnija ukoliko je povežete s drugim namirnicama bogatim magnezijumom, vitaminima B, C i omega 3.

 

Vitamin C je antistres

Prehladu možete spriječiti s kivijem, crvenom paprikom, citrusima, itd. Oni također pomažu poboljšanju ovog vitamina, koji je neophodan za formiranje serotonina.

 

Magnezij za mišiće

Magnezij je veliki saveznik protiv stresa i iscrpljenosti u mišićima. On interveniše u reakcijama metabolizma za proizvodnju energije, ponovo uspostavljajući umirujući efekat za veše mišiće i nervni sistem. Pored toga, učestvuje u sintezi serotonina i modulaciji kortizoka, hormona stresa.

Uključite u vašu ishranu… Zeleno lisnato povrće ili mahunarke koje su obogaćene magnezijumom ( posebno soja i njeni derivati) orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice, kakao i mliječne proizvode.

 

Drugi izvori mira i užitka

Vitamin B3 ili niacin. Nizak nivo ovog vitamina predispozicija je anksioznosti i nesanice. Možete ga naći u cjelovitim žitaricama, mesu, plavoj ribi, sirovom kikirikiju ili lisičarkama.

Omega3. Ova masna kiselina mora biti prisutna u formiranju serotonina. Naći ćete ga u plavoj ribi, sušenom voću, lanu, orahovom, sojinom ulju, sezamu, lješnjaku, bademu ili pšeničnim klicama.

 

Anti-kilogramske infuzije koje spriječavaju glad

Ovi čajevi vam pomažu u uklanjaju tjeskobe i imaju efekt zasićenja, smanjuju glad, te vas duže vrijeme čine sitima.

 

LIPU možete uzeti 3 ili 4 puta dnevno. Pomoći će vam u kontroli stresa i nesanice

 

VALERIANA je veoma umirujuća. Uzimati 2 ili 3 puta u toku dana kada osjećate najveću napetost

 

MELISA Preporučuje se prije obroka kako bi se izbkegla nadutost poslije jela

 

Strategije koje će vam pomoći

Podijeli i osvoji

Ako vam je teško uzimati manje zalogajčiće, onda vaše obroke podijelite u 5 navrata. Neka doručak bude najobilniji i to u dva navrata, a također i ručak.

Bez improvizacija

Ukoliko nemate plan, dovest ćete se u situaciju da sve pojedete. Bolje je da dobro planirate i da smanjite kupovinu.

Saveznička ostava

Ukoliko otvorite ladicu i u njoj pronađete kolačić, teško da ćete mu se moći oduprijeti. Zbog toga je bolje da svoje zalihe napunite sušenim voćem.

Prilagodite obroke

Poslužite obroke u malim tanjirima, jer u njih može stati više nego što možete zamisliti. Također, prilikom pakovanja hrane ostavite malo prostora u kutiji, jer u suprotnom pojest ćete sve i prejesti se.

Okusi

Kada jedete usredotočite se na okus hrane. Napravite čin jedenja užitkom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti