Svaki minut spavanja bitan je za vaš organizam

Piše: Redakcija

Ukoliko ostajete do kasno uveče budni gledajući epizodu omiljene serije, ozbiljno se može odraziti na vaš organizam. Naučnici tvrde kako je i 15 minuta kraćeg sna dovoljno da poremeti cijeli vaš metabolizam. Grupa naučnika sa “Univerziteta u Južnoj Floridi” izvršila je analizu 130 zdravih, zaposlenih ljudi, prateći njihovo ponašanje nakon što dođu na posao. Oni koji su prijavili da su spavali 15 minuta kraće, imali su narednog dana problem da se skoncentrišu i da obrade informacije. To im je povećalo nivo stresa i učinilo ih manje produktivnim.

naučnici su još utvrdili da ovi ljudi lošije prosuđuju i lako ih je omesti u poslu, ako se prethodno ne naspavaju.
Oni su na kraju došli do zaključka koji pokazuju da je spavanje osjetljivo na kognitivni stres i da doprinosi kognitivnom stresu. Osobe koje se naspavaju bolje su u poslu zbog bolje mogućnosti da se fokusiraju na zadatak, prave manje grešaka i imaju manje konflikata sa drugima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti