Srijemoš: Jestiva biljka izuzetne ljekovitosti i širokog spektra djelovanja na ljudski organizam

Piše: Redakcija

Srijemoš je samonikla jestiva biljka koja ima širok spektar djelovanja na ljudski organizam a i izuzetne je ljekovitosti. Naučnici su otkrili kako je ova biljka najdjelotvornija u čišćenju crijeva, želuca i krvi. Sadrži eterična ulja, mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, bjelančevine, masti i alicin kao glavni sastojak. Može se prinaći u listopadnim, četinarskim i mješovitim šumama na 1600m nadmorske visine, na vlažnom tlu.

Slikovni rezultat za srijemoš

Pojavljuje se s prvim odlaskom snijega i zadržava se sve do juna. Nadzemni dio se skuplja u proljeće, a listovi do cvjetanja. Svježa lukavica se sakuplja u augustu sve dok biljka ne donese sjeme. Nijedna biljka nije tako djelotvorna u čišćenju želuca, crijeva i krvi kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma poslije duge zime. Ako protrljate bilo koji dio biljke među prstima, možete da osjetite karakterističan miris bijelog luka.

Slikovni rezultat za srijemoš

Divlji bijeli luk snižava krvni pritisak, smanjuje količinu lipida, triglicerida i holesterola i djeluje kao antioksidans. Također, pomaže kod prehlada, jer ima baktericidno dejstvo, štiti od ateroskleroze, ne dozvoljava spajanje trombocita i pomaže u problemima sa čirem na želucu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti