Zdravlje

Važno je koju hranu i tekućinu unosite prije i poslije treninga

Ukoliko ste konzumirali mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti, povremeno suhomesnate proizvode i slatkiše, te mnogo voća i povrća, onda ste se hranili dobro za sportske aktivnosti. No, znate li da trebate posebno obratiti pažnju i na unos hrane i tekućine prije i poslije treninga

LAGANE VARIJANTE

Da vaš organizam ne bi u potpunosti ostao bez šećera tokom vježbanja, dobro je pojesti nešto lako probavljivo s visokim udjelom ugljikohidrata, naprimjer, müsle ili pločice sa žitaricama, po mogućnosti sve u light varijantama, te bananu ili hljeb. Ukoliko idete na snažnije treninge, onda je najbolje pojesti energetsku pločicu. No, nije problem ako posegnete i za običnim pločicama od žitarica iz prodavnica, koje su ujedno i jeftinije. Prilikom kupovine obratite pažnju na udio masnoće koji je relativno visok kod pločica s orasima ili čokoladom, što otežava oslobađanje energije, stoga su voćne varijante primjerenije.

JEDITE NA VRIJEME

Ako ne jedete prije treninga, sljedeći dan biste mogli osjetiti slabost i bolove u mišićima, a nećete imati energije za napore koje vam slijede. Najbolje je da jedete sat prije treninga, da bi vaš organizam probavio hranu. Obrok bi trebao biti lagan te uključivati ugljikohidrate, proteine i masnoće u odgovarajućim omjerima.

HRANA ZA MIŠIĆE

Upravo nakon treninga je najbolje vrijeme za hranjenje mišića, koji tada najbolje primaju nutrijente, a tada su im i najpotrebniji. To ćete postići ukoliko pojedete energetsku pločicu, nešto od voća ili tečni obrok. Poslije treninga važno je pojesti ugljikohidrate visokog glikemijskog indeksa, kako bi se što prije nadoknadile zalihe glikogena koje su se potrošile vježbanjem.

POKRENITE METABOLIZAM

Prije doručka uradite aerobni trening, i tako ćete najbolje potaknuti svoj metabolizam. Budući da rezerve ugljikohidrata nisu na vrhuncu nakon noćnog sna, a želudac je prazan, organizam za vrijeme jutarnjeg treninga mora posegnuti za rezervnom masnoćom. Tokom treninga nemojte jesti, samo pijte vodu. U protivnom će organizam energiju direktno povući iz hrane koju unesete.

ODAKLE CRPIMO PROTEINE

Proteini su neophodni za razvoj, rast, imunitet i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Potrebno ih je konzumirati redovito te unositi u sebe raznovrsnu hranu, kako bi nam tijelo dobilo sve potrebne proteine. Dnevno bi se trebalo unositi 0,8 g bjelančevina na svaki kilogram fizičke mase, a sportašice najviše 1,8 grama. Sve su to količine koje bez problema možemo zadovoljiti jogurtom, odreskom i mahunarkama. Dodatne proteinske bombe posve su suvišne, a ukoliko vježbate po sat dnevno, onda je dovoljna samo mineralna voda.

KAKO UGASITI ŽEĐ

Tijelo dnevno gubi oko dvije trećine tekućine, a tokom vježbanja znojenjem se gubi još više hranjivih tvari, prije svega magnezij i kalcij. Voćni i prirodni sokovi nadoknađuju izgubljenu tekućinu i opskbljuju tijelo vitaminima i mineralima, samo pazite da nema dodatnih šećera. Prikladan napitak za sportiste je sok od jabuke razrijeđen mineralnom vodom.

Pratite nas na društvenim mrežama