Ljekovita bamija: Koliko zdravlja krije ova biljka?

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BpCBFLCgcLA/

Iako je na našoj trpezi gotovo nepoznanica, bamija je veoma popularna u zemljama Skandinavije, a sve češće je možemo sresti na menijima brojnih restorana širom Evrope. Biljka koja uspjeva na svim kontinentima, postala je veliki hit, a njena ljekovita svojstva, prepoznata su ne samo u ishrani, već i u svijetu kozmetike. Izuzetno je popularna u kineskoj, a može se dodavati u supe i čorbe, kao predjela ali i kao ukiseljena. U svijetu kozmetike, bamija je sve popularnija, a maska koja se pravi kuhanjem 200 grama ove biljke koja se kasnije ipasira i pretvori u pire, i tako nanese na lice, odlična je za čišćenje i osvježavanje vašeg lica.

U sebi sadrži visok procenat C vitamina, kalijuma i kalcijuma, a zbog svoje brze razgradivosti tokom varenja, jako je pogodna za obnavljanje sluzokože želudca. Ljekari interne medicine tvrde kako je bamija jedna od najboljih namirnica čija svojstva pozitivno utiču na rad i funkcionisanje bubrega.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti