Zdravlje

Imate lošu kosu? Ovo su namirnice koje će joj dati potrebne vitamine

Imate problema s ispucalom kosom koju jedva i da možete počešljati? Uvijek je naelektrisana i teško je “smirujete”? Razlozi ne leže samo u njenom opštem kvalitetu i genetici, već i u vašim svakodnevnim navikama, a jedna od najvažnijih je upravo ishrana. Brza hrana, zasićene masti i ugljiko hidrati mogu se odraziti i na sam kvalitet vaše kose. Kako bi riješili ovaj problem potrebno je da konzumirate sljedeće namirnice.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su bogate cinkom koji ubrzava diobu ćelija i nastanak keratina, proteina koji je ključan materijal od kojeg je građena dlaka. Cink čuva boju kose i spriječava nastanak peruti, a može se naći i u sočivu, sjemenkama susama i leblebiji.

Avokado i Mango

Ove egzotične voćke bogate su bakrom koji je jedan od ključnih elemenata za izradu kolagena. Također su bogati tešnošću kroz koju je protežu vitamini C i E koji će u rekordnom roku vašoj kosi dati sjaj i elastičnost.

Jaja

Jaja su poznata kao namirnica od koje će vaša kosa biti čvrća i jačeg korijena. Kosi će dati potrebi sjaj, a ujedno će ojačati sam korijen dlake.

Pratite nas na društvenim mrežama