Osjećate bol u grudima koji se širi na obe strane: Vrijeme je da se odmah javite ljekaru

Piše: Redakcija

Bol u grudima koji se stručno naziva “angina pectoris” najčešće se javlja kod pacijenata koji se prije javljanja ljekaru danima osjećaju napeto i nervozno. Stezanje u grudima javlja se pri konstantnoj fizičkoj aktivnosti, a isti bol pacijent često osjeti i u stanju mirovanja. Ovakvo stanje može da traje i do nekoliko minuta i prolazi kada bolesnik zastane da se odmori ili kada uzme nitroglicerin.

Učestala bol se ponekad širi lijevo ili desno od grudne kosti. Često može da se širi i u vrat, donju vilicu, oba ramena, mada češće u lijevu unutrašnju stranu nadlaktice i podlaktice. Nekada može da bude zahvaćena i desna ruka, kao i leđni dio među lopaticama. Ljekari savjetuju da ukoliko je simptomatologija ovakva, u 90 odsto slučajeva radi se o angini pektoris.

Ljekari tvrde da je ova bolest uzrokovana suženjima na krvnim sudovima koji ishranjuju srce, i koji spriječavaju dotok veće količine krvi u srčani mišić u situacijama kada je srcu to potrebno.

Iako je ova bolest može se pravovremeno liječiti i kotrolirati pomoću medikamenata, ali, ukoliko se dofodi da osobe koje osjećaju ove tegobe izbjegavaju posjetiti ljekara i započeti terapiju, mogu, vrlo često biti žrtve srčanog udara koji često ima smrtonosan ishod.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti