Zašto je dobro voziti biciklo?

Piše: Redakcija

Biciklo vam stoji u podrumu? Vrijeme je da ga izvadite van i iskoristite sve prednosti za zdravlje. Prednosti vožnje bicikla su nevjerovatno beskrajne. Donosimo vam razloge zašto ne smijete zaboraviti ovo prijevozno sredstvo. 

Poboljšava mentalno zdravlje

Studija koju je proveo YMCA pokazala je da su osobe koje su imale fizički aktivan životni stilimale 32 posto bolje zdravlje od osoba koje nisu aktive. Vožnja bicikla kombinira fizičku aktivnost s boravkom na otvorenom i nudi vam mogućnost istraživanja prostora u kojem živite. 

Pomaže kod gubitka kilograma

Svi znamo da moramo potrošiti više kalorija nego što ih unesemo ako želimo smršati. Vožnja biciklom sagorijeva kalorije: između 400 i 1000 na sat, ovisno o intenzitetu vožnje.

Pomaže kod stvaranja mišića

Ne gube se samo kilogrami, nego vožnja biciklom pomaže izgradnji mišića – posebno stražnjice i nogu. Mišići su teži od masnoća, a ljudi koji imaju viši postotak mišića sagorijevaju više kalorija čak i dok sjede.

Štedi vrijeme i novac

Umjesto da se vozite automobilom ili javnim prijevozom, vozite se biciklom i izbjegnut ćete gradske gužve i kupovinu karte ili goriva. 

Poboljšava vaš seksualni život

– Svi mišići koji se koriste tokom vožnje bicikla koriste se i tokom odnosa. Što bolje razvijete te mišiće to će vaši odnosi biti duži – objašnjava urolog dr. Matthew Forsyth.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti