Spriječite prejedanje: Ova pravila će vam pomoći

Piše: Redakcija

Često se prejedate i imate strašne nagone za hranom? Ne možete kontrolirati svoj um kada se pred vama ukažu najukusnija jela i poslastice kojima naprosto ne možete odoljeti? Najveću želju za hranom imate samo par časova pred spavanje i nikada niste u stanju sebi reći NE i otići u krevet! Evo šta bi trebalo da uradite u takvim situacijama.

Pokušajte jesti dovoljno puta tokom dana. Ne izbjegavajte užine i manje obroke, ali imajte granicu ako znate da ćete tokom dana imati barem četiri manja obroka što će vam dati dovoljno energije za cijeli dan.

Definitivno, doručak nikada ne preskačite. Započnite ga raznovrsnom hranom bogatom vlaknima i proteinima. Ne pretjerujte sa mliječnim proizvodima, i ukoliko ste u prilici, obavezno pojedite nekoliko različitih voćki, ali umanjim količinama.

Ne dozvolite da vas hrana zavede. Nikada nemojte jesti iz dosade, posebno kada je kraj dana i kada sjedite pored vašeg računara ili TV prijemnika. Najbolje za vas u takvim situacijama je da pojedete jednu jabuku, a prije spavanja obavezno popijte čašu vode koja će u vama smanjiti želju za hranom, a usput će vam dati dovoljno hidratacije koja vam je potrebna tokom sna.

Kada ste gladni, jedite! Ne gladujte i ne iscrpljujte svoj organizam. Nemojte nikada da se mučite i tako stvarate glupu naviku koju ste čuli od “internet stručnjaka”. Čak i tada, potrudite se da jedete raznovrsnu i manje masnu hranu.

Pročitajte još