Znate li kako izgleda bolest stjuardesa? Ovo su glavni simptomi

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Crvenilo oko usana, i bubuljice na usnama i bradi poznate su kao “bolest stjuardesa”, a ovaj termin ustaljen je već godinama unazad. Naime, radi se o perioralnom dermatitisu, kožnom oboljenju koje se javlja na licu, najčešće oko usta, a često i na nosi i u vidu malih crvenih bubuljica na obodu čela. Prvi simptomi koji ukazuju na ovo oboljene jeste vrelina koju možemo osjetiti na čelu i nosu.

Najčešće se javlja usljed pretjeranih tretmana i njege lica, najčešće kod djevojaka koje svakodnevno nanose i skidaju šminku. Kreme za zaštitu lica, puderi i losioni najčešći su uzročnici ove sve češće bolesti od koje oboljevaju uglavnom mlađe osobe.

Budući da se ova bolest najčešće javlja kod žena, posebno stjuardesa koje se često nalaze u bescarinskim zonama koje obiluju kozmetičkim radnjama, dobila je naziv “bolest stjuardesa”. Dermatolozi tvrde kako većina krema iako posjeduje različite zdrave sastojke, ne mora da bude garant da će vaša koža biti sjajna i zategnuta, već često, potpuno suprotno, izazivaju određena alergijska dejstva.

Kako bi uspješno liječili ovu bolest, potrebno je započeti sa nultom terapijom. Na početku, imat ćete osjećaj da vam je koža u još gorem stanju, posebno ako ste lice prethodno mazali kremom koja sadrži kortizon. Ljekari će vam najčešće preporučiti kreme koje sadrže antibiotike, a u periodu od tri sedmice, vaša koža će biti potpuno čista i izliječena. Ljekari preporučuju da ne eksperimentišete sa različitim kremama već da koristite one koje vam odgovaraju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti