Prednosti dojenja za vaš izgled

Piše: Redakcija

Dojenje beba je jedan od najzahtjevnijih dijelova majčinstva, no njegove su prednosti višestruke, kako za novorođenče tako i za majke. Najnovija istraživanja su pokazala kako dojenje ima veze s obimom struka kod majke.

U istraživanju zvanom “Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici” Univerziteta u Pittsburghu i Državnog univerziteta Michigan učestvovalo je 700 žena. Istraživači su pratili majke od 7 do 15 godina nakon što su rodile.

Rezultati su pokazali da su majke koje su dojile više od 6 mjeseci imale tanji struk za skoro 4 centimetra u usporedbi sa strukom onih majki koje su prestale dojiti nakon šest mjeseci ili čak i ranije. Osim toga, majke koje su duže dojile imale su i manji obim kukova.

Postporođajna proizvodnja mlijeka za dojenje zahtijeva od majke potrošnju skoro 500 dodatnih kalorija dnevno, navodi se uistraživanju.

Stručnjaci su otkrili i da su majke koje su dojile svoje bebe bile mršavije od majki koje to uopće nisu radile.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti