Čaj od žalfije: Ljekovita svojstva i priprema

Piše: Redakcija

Čaj od žalfije, pravi se od lišća ove biljke, koja prirodno raste na mediteranskom području, ali se zbog ljekovitih svojstava uzgaja širom svijeta. Žalfija je već gotovo 4000 godina na glasu kao biljka koja liječi mnoge bolesti. Egipćani su žalfiju koristili za mumificiranje i balzamiranje, stari Rimljani su pak imali poseban obred njezinog branja. Drevni narodi su je koristili i kod vjerskih obreda za pročišćavanje svojih domova kađenjem.

To je višegodišnja biljka s lijepim srebrnkastim listovima s plavim ili ljubičastim cvjetovima. Prirodno raste na kamenitim područjima Mediterana. Žalfija se nerijetko koristi kao začin, a također je popularna kao lijek u tradicionalnoj narodnoj medicini. U historiji se najviše spominje za liječenje bolesti usne šupljine i grla te liječenje reume, probavnih smetnji, noćnog znojenja i upale mjehura.

Čaj od žalfije snižava koncentraciju “lošeg” holesterola i glukoze u krvi

Osim što pomaže zadržati razinu holesterola u normali, čaj od žalfije je također pokazao kako smanjuje razinu LDL “loš holesterol” te poboljšava ukupnu razinu holesterola. Istraživanja su također pokazala kako čaj od žalfije poboljšava djelovanje antioksidansa u tijelu te ih povećava. Usprkos malom broju istraživanja, čaj od žalfije pokazao se kao odličan alternativni lijek za visok holesterol. Međutim, taj učinak se postiže dok se čaj konzumira, a dugotrajni utjecaj nakon prestanka konzumacije nije opisan.

Čaj od žalfije pomaže kod menopauze

U istraživanju u kojem je sudjelovalo ukupno 30 žena, pokazalo se kako su valovi vrućine (valunzi) nestali kod njih 26, dok su se kod ostale 4 znatno smanjili. Osim što pomaže kod valunga i pretjeranog znojenja, pomaže i kod naglih promjena raspoloženja i depresije, također karakterističnih za razdoblje menopauze.

Čaj od žalfije poboljšava zdravlje oralne šupljine

Žalfija posjeduje aktivne biljne spojeve koji djeluju antimikrobno te tako smanjuju incidenciju pojave patogenih spojeva u usnoj šupljini. Tako se može smanjiti pojava upalnih bolesti zublje šupljine i dentalnog plaka. Antibakterijski efekt je ispitan u studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Iranian Journal of Microbiology te je dokazan efekt ekstrakta žalfije na smanjenje pojave patogene bakterije Streptococcus mutans u usnoj šupljini ispitanika.

Čaj od žalfije – recept

Žalfija se gotovo uvijek uzima u obliku čaja kada je u pitanju liječenje zdravstvenih tegoba. Čaj se priprema tako da se 1 – 2 kašičice žalfije najprije prokuha s 2 dcl vruće vode 4 minute kako bi otrovi iz nje oslabjeli. Popijte dvije do tri šoljice na dan, a prije konzumiranja čaja u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom.

Ako čaj koristite za ispiranje usne šupljine, tada je potrebno u 2-3 dl prokuhane vode staviti pola čajne kašičice žalfije te ostaviti na kratko dok čaj ne postane zlatno žute boje. Zatim čaj procijedite i koristite za ispiranje grla i pritom ne gutajte sadržaj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti