Ljetni odmor uskoro je iza nas, ali još uvijek nije kasno da dobijete malo vitamina D zahvaljujući našoj dijeti od pet dana, a također je dobra i da skinete ostatak neželjenih kilograma
Jeste li znali da će vam, s obzirom na to da se vrijeme pogoršava, a noći postaju sve hladnije, biti teže smršati? Razlog? Manji unos vitamina D. Najnovije istraživanje pokazuje da vas nedostatak vitamina može natjerati da nakupljate više masti, zbog čega dolazi i do otežanog mršanja, kaže Shona Wilkinson, nutricionistica iz Superfood UK. Nakon sezone godišnjih odmora, objašnjava Shona, slijedi povratak u radno okruženje, gdje rad u zatvorenom prostoru tokom godine može samo otežati zdravstveno stanje i povećati broj kilograma. Postoji rješenje i za ovo stanje, prakticirajte našu vrhunsku dijetu i za čas nadoknadite izgubljeni vitamin D. Sagorjet ćete masti, ali i smršaviti.
Pet dana vitamin D dijete
Pratite plan i smršajte brzo
Dan 1
DORUČAK: Za pahuljice s brusnicama i mlijekom (ili orašastim mlijekom kao što je bademovo) potrebno je da: pomiješajte četiri kašike zobi, sjemenke bundeve, chia sjemenke, sjemenke suncokreta, kašiku nezaslađenih pahuljica od kokosa, tome dodajte kašiku nasjeckanih badema, kašiku brusnica i mlijeka po želji.
RUČAK: Ljetna salata sa srdelama. Pomiješajte listove salate, krastavac, paradajz, papriku, crveni luk i crne masline. Dodajte limenku srdele. Premažite maslinovim uljem, crvenim vinskim ocatom i crnim biberom
VEČERA: Miješane gljive stavite u wok tavu s bijelim lukom, čilijem i đumbirom. Pomiješajte s porcijom kuhane tjestenine. Pospite preko parmezana, crnog bibera i narezanog proljetnog luka.
ŠTA JESTI
Osim masne ribe; poput lososa, tune, skuše, haringe, sardine i pilula, vitamin D ćete pronaći i u mlijeku, jajima, integralnim žitaricama i gotovo svim vrstama gljiva. Unosite u organizam i orašaste plodove, jogurt i sok od narandže.
Nedovoljan?
Bilo bi dobro da s ljekarom provjerite imate li dovoljnu količinu vitamina D prije početka ove dijete
Dan 2
DORUČAK: Crvena paprika i kozji sir. Propržite malo nasjeckanih crvenih paprika i luk s maslinovim uljem, umutite dvoje jaja sa soli i biberom. Izlijte jaja preko paprika i luka, pospite preko s malo zdrobljenog kozjeg sira.
RUČAK: Napravite salatu Niçoise tako što ćete pomiješati listove salate, paradajz, krompir, zeleni grah, crveni luk i šparoge s malom konzervom tune i narezanim kuhanim jajetom. Ocat će salati dati poseban ukus, zato ga nemojte izbjegavati.
VEČERA: Začinjeni losos sa špinatom i smeđom rižom. Marinirajte filete lososa u čiliju, korijanderu, kuminu, dodajte papriku, so i biber, te ispecite. Cijeloj smjesi dodajte šaku špinata i porciju smeđe riže.
Vitamin D može pomoći da pojačate imunološki sistem u mjesecima nakon ljeta.
Dan 3
DORUČAK: Malo prirodnog jogurta s dodatkom borovnica, orašastih plodova, sjemenki i listića metvice
RUČAK: Gljiva portobello sa halloumi sirom. Bacite na roštilj gljive i pospite sirom, te poslužite s integralnim hljebom, nasjeckanim crvenim lukom i listovima salate.
VEČERA: Odresci tune sa zelenim povrćem i malo slatkog krompira. Premažite tunu s medom, sojinim umakom i maslinovim uljem. Posložite i poslužite s povrćem i pečenim slatkim krompirom
Dan 4
DORUČAK: Poširano jaje sa šakom skuhanog špinata.
RUČAK: Tofu i povrće promiješajte i pržite u maslinovom ulju zajedno sa čilijem, bijelim lukom i đumbirom.
VEČERA: Kotleti s umakom od gljiva i povrćem. Grilajte dva mala kotleta. Napravite umak od tri kašike bijelog vina, kašike maslinova ulja i malo vegete. Poslužite s raznobojnim povrćem poput brokule, mrkve i slatkog kukuruza.
Dan 5
DORUČAK: Uzmite veliku kašiku sira s vlascem i poslužite sa sitnim hljebom.
RUČAK: Salata od morskih plodova sa papajom. Pomiješajte kozice, školjke i škampe s lišćem salate, proljetnim lukom, zelenom paprikom i narezanom papajom. Premažite maslinovim uljem i sokom od limuna.
VEČERA: Riba na žaru s povrćem. Na roštilj postavite ribu po izboru pastrmku, losos, svježu skušu ili haringu. Poslužite s povrćem.