Dr. Ivana Mitrović savjetuje: Nadmudrimo vrućine

Piše: Redakcija

Doktorica Ivana Mitrović savjetuje kako se nositi s vrućinama, koju hranu jesti, te koja pića izbjegavati



 

Suština utjecaja povećane temperature spoljašne sredine na organizam je povećen gubitak tečnosti i pokušaj organizma da se zaštiti tako što pokušava da se „hladi“ pomoću širenja krvnih sudova na površini kože. Posljednica u osnovi fizioloških procesa je pad pritiska kao rezultat gubitka elektrolita i pad pritiska zbog raspoređivanja krvi u tako proširenim krvnim sudovima.

Ukoliko je organizam izložen povećanoj temperaturi sredine tokom dužeg perioda on reagira procesom, takozvnane aklimatizacije, odnosno postepene adaptacije na povećanu temperaturu sredine.

Pri visokim temperaturama, ukoliko se ne provede regularna aklimatizacija ili se rehidratacija neregularno obavlja doći će do poremećaja termoregulacije različitog stepena, počev od lokalnih promjena u vidu toplotnog osipa, preko toplotne iscrpljenosti do toplotnog udara.

Zbog toga, građanima se savjetuje da što više smanje izloženost povećanoj temperaturi, posebno u periodu od 10 do 17 sati. Neka borave u zatvorenim i rashlađenim prostorijama te da smanje fizičku aktivnost pri visokim teperaturama. Također, potrebno se redovno rehidrirati. Obavezno je nošenje naočala sa zaštitnim UV slojem i šešira. U grupu lica s povećanim rizikom po zdravlje spadaju starija lica, djeca, osobe sa poremećajem zdravlja i određenim bolestima – hipertenzija, šećerna bolest, gojaznost,  hronična opsrtuktivna oboljenja pluća, alkoholizam. U tu grupu spadaju i radnici u poljoprivredi izloženi dejstvu UV zraka i radnici na sličnim poslovima.

Kada je u pitanju hrana koja se preporučuje za konzumiranje na visokim temperaturama, važno je izbjegavati masnu i začinjenu hranu kao i suhomesnate proizvode. Potrebno je jesti manje, a češće obroke u vidu voća, povrća i žitarica. Unositi povećanu količinu tečnosti te uvijek kod sebe imati vodu za piće. Kod veće iscrpljenosti i znakova dehidratacije uzimati rastvor za oralnu rehidrataciju. Izbjegavati alkohol, gazirana i zaslađena pića.

Kad je o piću riječ, nikako ne treba ići u krajnost, odnosno ne konzumirati ni ledeno ni vruće. Piti rashlađene, ali ne jako hladne napitke jer oni mogu izazvati želučane tegobe i upale grle. Topli čaj povećava tjelesnu temperaturu i podstiče tijelo da se više znoji, a kako se znoj isparava sa kože i istovremeno će se hladiti. Svakako se ne preporučuje da znoj „kapa“ s tijela.

Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tijela, stoga ne smanjuju temperaturu cijelog tijela. Pića koja su na granici zaleđivanja uzrokuju više štete nego koristi. Zbog velikih temperaturnih razlika štete onim dijelovima tijela s kojima dolaze u doticaj i dugoročno uzrokuju oštećenje površinskog tkiva probavnog trakta, čime stvaraju prostor za zadržavanje mikrorganizama i moguć razvoj upale. Zato da biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i osvježili se, pijte vodu i nezaslađeni čaj sobne temperature.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti