Prirodnim sredstvima pobijedite prehladu

Piše: Redakcija

Čaj od cvjetova zove

Tri supene kašike usitnjenih osušenih cvjetova zove preliti s pola litra ključale vode te u pokrivenoj posudi ostaviti od petnaest do dvadeset minuta. Potrebno je popiti tri šolje ovako pripremljenog čaja u toku dana i to u gutljajima dok je još u toplom stanju. Čaj cvjetova zove posjeduje antivirusno djelovanje, potiče krvotok i organizam čisti od otrovnih supstanci. Pospješuje znojenje, što značajno pomaže u liječenju gripe i prehlada.

Matična mliječ

Kraljica pčelinjih proizvoda, kako se popularno zove matična mliječ, kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama posjeduje baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva.

Sok nara

Ne samo što je bogat izvor C vitamina, sok od plodova nara sadrži i gotovo sve vitamine iz grupe B te značajne količine kalcija, željeza, kalija, fosfora tako da ima i izraženo blagotvorno djelovanje u općem podizanju imuniteta ljudskog organizma.

Kupus

Kao prevencija za sprečavanje prehlada i uopće jačanje imuniteta, preporučuje se što više korištenje kupusa u ishrani u svježem ili kiselom stanju, jer potiče imunološki sistem i proizvodnju antitijela u borbi protiv infekcija.

Hren

Hren je dobro sredstvo u suzbijanju prehlada, naručito nariban korijen hrena i kuhan u mlijeku ili pomješan s medom.

 Bijeli luk

 Dobro je poznato u narodu, a naučno i dokazana moć luka i bijelog luka kao prirodnih antibiotika i antiseptika, čijim se konzumiranjem može spriječiti prehlada, a upotrebom ublažiti, pa čak i izliječiti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti